Otthon

Tető tartozékokkal – erre lesz szükséged a tetődhöz

Ha a bicikliről leszereled a lámpát, attól az még szépen gurul, de már közel sem tölti be hiánytalanul a tőle elvárható funkciókat. A kerékpárhoz hasonlóan a tetők is olyan komplex rendszerek, amelyek csak akkor működnek tökéletesen, ha minden elemük a helyén van, nem spórolnak le róluk semmit, és ezek az elemek harmonikusan illeszkednek egymáshoz.

Hajlamosak vagyunk a tetőt a cserepek szép sorba rendezett halmazának látni, pedig az ennél sokkal többféle alkatrészből áll. Minél több ilyen alkatrészt beépítünk, annál megbízhatóbb és tartósabb lesz a tető, ezért jó, ha már előre tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán mik azok a “hozzávalók” amivel használhatóbbá és értékállóbbá tehetjük a saját tetőnket. Önmagában azonban nem elég, ha a jó minőségű tartozékokat kedvező áron összevásároljuk a különféle akciókon azért, hogy egy “full-extrás” tetőt rakassunk belőlük össze, hiszen könnyen előfordulhat, hogy a különféle gyártók termékei nem passzolnak egymáshoz tökéletesen. Ezért figyeljünk rá oda, hogy ugyanannak a gyártónak a termékeit vegyük meg. Emellett szól az is, hogy a tetőre érvényes garanciát is sokszor ahhoz kötik, hogy egyféle gyártótól származzanak a különféle alkatrészek. Lássuk most, milyen alkatrészekre és kiegészítőkre lesz szükségünk egy jó tetőhöz a megfelelő cserép mellett!

Tető tartozékokkal – erre lesz szükséged a tetődhöz

Lélegző tető

Azon túl, hogy a tetőnek védeni kell a beázás ellen, arról is gondoskodnia kell, hogy alatta télen-nyáron elfogadható legyen a hőmérséklet, és ne párásodjon, dohosodjon be a levegő. Ezt szolgálja az alátét héjazat rendszere, vagyis egyszerűbben szólva a szigetelés és a tetőfólia, ami nélkül ma már elképzelhetetlen egy modern tető. Ennek minősége jelentősen befolyásolja a ház energiagazdálkodását. Nagyon fontos, hogy itt ne spóroljunk az anyaggal, és ne csak a szigetelőanyagból vásároljuk meg a magasabb minőséget, hanem a páraáteresztő fóliából, a különféle ragasztókból és tömítőkből is, mert ezek tartóssága hatással van a szigetelés minőségére! A megfelelő páraáteresztő fólián és szigetelőanyagokon kívül elengedhetetlen, hogy a tetőn kívül is meglegyenek a jó szellőzéshez szükséges elemek: például a szellőzőcserépnek és más szellőzőidomoknak, illetve a tetőtér bevilágításához és a tetőre kijutáshoz is nélkülözhetetlen kicsi ablakoknak is fontos szerep jut itt. Ha már ezeket beépítjük, akkor nem hagyhatjuk ki a szellőzőfésűt sem, ami megakadályozza, hogy a madarak befészkeljenek a hullámos ívű cserép alá, ugyanakkor biztosítja a levegő szabad mozgását is. Gondoskodnunk kell a csatornaszellőzőkről is, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a tetőn más áttöréseknek is kiépítsük a megfelelő helyet: például antenna kivezetésnek, füstgáz kivezetésnek, és helyezzünk fel a helyiség kiszellőzését biztosító elemeket is, ha kell.

Alkatrészek a biztonsághoz

Nem hagyhatjuk ki a biztonságot szolgáló alkatrészeket sem: így például a megfelelő hófogót, aminek meglétét szabály is rögzíti, hiszen minden olyan tetőről, amelynek hajlásszöge meghaladja a 20 fokot, és ereszvonala alatt gyalogos közlekedés történik, meg kell akadályozni a hó lecsúszását. A hófogó ezen felül nem csak a gyalogosokat, hanem az ereszcsatornánkat is védi. A kis hajlásszögű tetőkre és a kevésbé csapadékok vidékeken a hóvágó kínál jó megoldást erre a célra, a csapadékosabb vidékeken viszont hófogót vagy hórácsot ajánlott felszerelni. A biztonsági felszerelésekhez hozzátartoznak még egyebek mellett a tetőlétrák, tetőjárdák, védőkorlátok, fallétrák és a rögzítő fülek a biztonsági kötélhez – hogy ezek közül melyikre van szükség, azt a tető kialakítása határozza meg.
Nem beszéltünk még a viharkapocsról sem, ami pedig az egyik legfontosabb alkatrész, hiszen meggátolja, hogy nagy szél esetén a cserepek elmozduljanak egymástól, vagy rosszabb esetben lerepüljenek a tetőről. Ez az egyszerű elem sokkal ellenállóbbá teszi a tetőt a viharokkal szemben, ezért nem érdemes spórolni rajta.

 

Olvass még több cikket lakás és otthon témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top