Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Ezer életveszélyes hibát találtak a kéményseprők

Az ellenőrizni szándékozott lakások 8 százalékába nem jutottak be a kéményseprők, pedig ha időben észlelik a hibákat, az életet menthet.

Az idén 400 ezer lakást ellenőriztek a kéményseprők és 32 ezer lakásba nem jutottak be a szakemberek, ami az elmúlt évek legjobb eredménye mondta Kovács Balázs, a Fővárosi Kéményseprőipari (Főkétüsz) Kft. ügyvezetője.

Az ellenőrzések során a kéményseprők ezer életveszélyes hibát észleltek, és 128 ezer kisebb-nagyobb szabálytalanságot szűrtek ki.

Idén már több szén-monoxid-mérgezés történt, mint tavaly egész évben országszerte. AZ ügyvezető felhívta a figyelmet arra: minden olyan eszköz konyhai elszívók, fürdőszobai ventilátorok és bizonyos szárítógépek felszerelése előtt, amely a belső légtérviszonyokat megváltoztatja, kérjék szakember segítségét.

Évenként kellene ellenőrizni

Hozzátette, a július 1-jével hatályba lépő jogszabályváltozások egyről két évre ritkították a gázkémények ellenőrzését, emiatt nagyjából 112 ezer kémény (35 ezer épület) ellenőrzését csak jövőre ütemezheti be a társaság.

A  Fővárosi Önkormányzat a Főkétüsz tapasztalatai alapján arra az álláspontra jutott, hogy a fővárosban az évenkénti ellenőrzés mindenféleképpen indokolt, hiszen olyan számú nyílt égésterű gáztüzelő berendezés működik Budapesten, hogy az ellenőrzés elmaradása veszélyt is jelenthet.

A jogszabályváltozásnak volt egy pozitív hozadéka is mondta az ügyvezető , mégpedig az, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot (OKF) a jogszabály piacfelügyeleti hatósági jogkörrel ruházta fel, így az OKF honlapján megtalálható a lakossági használatra ajánlott és nem ajánlott szén-mondoxid-érzékelő készülékek listája. Ezen kívül a Főkétüsz honlapján is megrendelhetők azok a jelzőkészülékek, amelyeket a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál megfeleltek a szigorú műszaki feltételeknek.

Ingyenes lett

Idén júliustól lett ingyenes a kötelező kéményellenőrzés és -tisztítás a lakosság részére. A kéményseprő magáncégek helyett az OKF-hez került a feladat. Kovács Balázs jelezte, a Főkétüsz stabil munkáltató, ennek ellenére idén több kéményseprő hagyta el a céget. Egy részük átment a katasztrófavédelemhez, egy részük pedig elhagyta a szakmát. Ennek ellenére a feladatok ellátásához megfelelő a létszámuk.

A Főkétüsz vidéken is elindította szolgáltatását: Nógrád, Pest, Komárom-Esztergom, Heves és Somogy megyében végez gazdálkodó szervezetek részére kéményseprőipari munkákat. Céljuk, hogy ne csak a fővárosban, hanem vidéken is hozzájuthassanak a nem lakossági fogyasztók ehhez a szolgáltatáshoz.

Címlap

top