Otthon

7 tipp anyukáknak, akik utálnak takarítani

Azt hiszem, nálam kaotikusabb, szétszórtabb embert nehéz találni ezen a földön. Egyszerűen hiányzik az agyamból az a szenzor, ami érzékelné a körülöttem lévő rendetlenséget.

Nem mintha nem szeretnék én is minimalista, letisztult, rendezett környezetben élni, szeretem, ha rend van körülöttem, de tenni érte már annál nehezebb. Amióta viszont gyerekeim születtek, még ők is hozzáteszik a maguk rendetlenségét az enyémhez, ebből aztán kinőtte magát itthon az őskáosz.

Amikor aztán már nyolcvanadszorra léptem bele lego figurákba éjjel, és csúsztam el szanaszét hagyott Barbie testrészekben, éreztem, hogy itt a cselekvés ideje, és muszáj lesz rendszerbe foglalnom az itthoni takarítást, rendrakást. Mert addig leginkább csak ad hoc és kampányszerűen ment a lakás rendben tartása, nem pedig jól megtervezetten. Ha magadra ismertél, akkor ez a 7 tipp neked is segíteni fog otthonod tisztán tartásában.

1. Dobd ki a felesleget

Rengeteg cuccot felhalmozunk, amik ideig-óráig kellenek – de legtöbbször még addig sem –, aztán már csak pakolgatjuk őket jobbra-balra. Ha a kezedbe kerül egy-egy olyan tárgyad, amire már nem szívesen nézel, vagy nem használod semmire, kétségeid támadnak, hogy egyáltalán minek van ez neked, akkor ajándékozd el vagy dobd ki. Minél kevesebb holmid van, annál könnyebb és gyorsabb elpakolni őket. A tárgyak felhalmozódása amúgy akár túlsúlyhoz is vezethet, úgyhogy érdemes a fogyókúrát is egy nagy szelektálással kezdeni.

2. Kérj segítséget

Próbáltam én is egyedül kitakarítani az egész lakást, a legutolsó sarokig. Elárulom: csődöt mondtam. Egy egész hétvégém ráment a nagytakarításra, de a végén csak szánalmasan lerogytam a kanapéra – közben számtalan játék már megint hevert mindenfelé –, hogy én ezt még egyszer nem élem túl, ehhez én kevés vagyok. Rájöttem, hogy egyedül nem megy, úgyhogy csatasorba állítottam a gyerekeimet és a férjemet is. Nincs mese, együtt csináljuk a rumlit, együtt is fogjuk eltakarítani. A gyerekek remekül tudnak játékot pakolni, a férjem pedig a legjobb mosogatófiú a világon. Ahogy pedig nőnek a lányok, egyre több dolog bízható rájuk, lassan már semmi dolgom sem lesz – remélem.

7 tipp anyukáknak, akik utálnak takarítani

3. Váljon rutinná

A rutin dolgokban az a jó, hogy már zsigerből csináljuk őket, nem kell gondolkodnunk sem rajtuk, csak jönnek maguktól. Vannak rossz rutinjaink, mint például a reggeli kávé mellé a cigaretta, de lehet jókat is kialakítani, mint például bevetni mindennap az ágyunkat. Állítólag 21 nap kell egy új szokás kialakításához, úgyhogy nem is kell sokáig gyötrődni velük, mindig csak egy háztartási munkát tegyünk a szokásunkká. Például hogy reggel berakjuk a mosást, vagy hogy minden szombaton ágyneműt cserélünk, keddenként pedig kisikáljuk mondjuk a kádat. De mindenki másképp működik, lehet, hogy neked jobban megy, ha mindennap kitakarítasz egy szobát, találd meg a neked megfelelő ritmust.

4. Tartsd a szemed a célon

Ez egyébként az élet minden területén jó tanács, de a nemszeretem munkáknál különösen. Ha csak az lebeg a szemünk előtt, hogy milyen jó érzés lesz leülni a rendezett nappaliban a frissen felrázott párnákra a kanapéra, vagy a tiszta kádban elmerülni a habokban, akkor máris nagyobb kedvvel csapunk rendet az otthonunkban. Szelektáld a háztartási munkákat, hogy minél kisebb energia-befektetéssel minél nagyobb eredményt érj el. Én például nem vagyok hajlandó vasalni, csak ha nagyon muszáj, így inkább úgy teregetek, hogy az nekünk megfelelő mértékben kisimult ruhákat jelentsen. Priorizálom a munkákat, így a kevésbé fontosakat egyszerűen likvidálom, és több időm marad a sokkal fontosabb dolgaimra.

7 tipp anyukáknak, akik utálnak takarítani

5. Ne komplikáld túl

Értem ez alatt a mindenféle csodaszerek és szuper takarítós kütyük beszerzését. Igazából kevés vegyszer és eszköz is elég ahhoz, hogy tisztaság legyen a lakásban, akár a konyhádban lévő szereket is használhatod: az ecet és a szódabikarbóna csodákra képes. Úgy válassz takarítóeszközöket, hogy azok egyszerűsítsék az életed. Emellett pedig érdemes észben tartani, hogy hiába vesszük meg a legújabb, legdrágább szereket, nem fogják saját magukat használni, és nem válik tőlük öntisztulóvá a lakásunk.

6. Vesztegesd meg magad

A nemszeretem munkákhoz márpedig kell a pozitív motiváció. Találj ki magadnak valamilyen jutalmat arra a pillanatra, amikor végzel az aznapi háztartási munkával. Lehet az egy szelet csoki vagy egy fürdő a kedvenc könyveddel, mindegy, mi az, csak téged motiváljon. Segíthet megszeretni a takarítást, ha mindig megjutalmazod magad utána.

7 tipp anyukáknak, akik utálnak takarítani

7. Tereld el a figyelmed

Feledkezz meg róla, hogy te most takarítasz, ne gondolkodj túl sokat azon, hogy neked most milyen rossz, mert megint suvickolni kell a lakást. Én például figyelemelterelésként beteszem a kedvenc zenémet, vagy cikket írok fejben, esetleg a másnapi ebédet tervezem meg magamban. Ha meg tudsz feledkezni arról, hogy épp takarítasz, még a végén élvezni is fogod.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top