Otthon

Ne vedd meg ezt a virágot! Betiltotta a Nébih

A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nébih mától forgalomba hozatali tilalmat rendelt el a narancssárga virágú petúniákra Magyarország teljes területén. Az érintett növények nem jelentenek közvetlen veszélyt az emberi egészségre, valamint az élő környezetre.

Engedély nélküli géntechnológiai módosítással előállított, narancssárga virágú petúniákat hoztak forgalomba több európai uniós tagállamban, köztük Magyarországon is. A genetikai szennyezés elhárítása érdekében a Nébih azonnali hatállyal forgalomba hozatali tilalmat rendelt a narancssárga virágú petúniákra az ország teljes területén – olvasható a hatóság honlapján.

A tilalom vonatkozik minden szaporítóanyag- és dísznövény-forgalmazóra, beleértve a nagy- és kiskereskedőket, a kertészeti szakáruházakat és árudákat, a virágboltokat, a benzinkutakat, a kiállításokat, vásárokat és rendezvényeket, köz- és magánterületeket, valamint a más országból való behozatalt és oda való kivitelt is.

A forgalmazók kötelesek gondoskodni az ilyen növények megsemmisítéséről. 

Forras: Nébih
Forras: Nébih

Az érintett növények az emberi egészségre, valamint az élő környezetre közvetlen veszélyt nem jelentenek. A lakosság számára a hatóság azt javasolja, hogy a narancssárga virágszínű petúniákat, még maghozás előtt, komposztálással semmisítsék meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top