Otthon

7 lépés a csodás otthonért

Amikor az emberek csodás otthonról álmodnak, a legtöbben álmaik kuckójába képzelik magukat, olyan mesés házba, lakásba, amilyenre mindig is vágytak. A valóság azonban a legtöbb esetben épp csak körvonalazza az álmot, ám az az érzés, amely akkor uralkodik el rajtunk, amikor berendezzük az új életünket, bizony semmihez sem hasonlítható.

Gondold át! Ugye te is imádtad az első saját otthonod – legyen szó egy bérelt minigarzonról vagy egy többszintes palotáról? Ám az eufória mindig csak addig tart, amíg rend uralja a házat. Ha káosz van, oda a csoda, oda az otthon érzése. Ráadásul rendet tartani és rendet tenni sem mindig egyszerű, sőt sokaknak kimondottan megterhelő. Most azok, aki nemcsak konyhatündérek, hanem egy csettintéssel tisztaságot is varázsolnak, biztosan csodálkoznak azokon, akik képtelenek állandóan takarítani. A két tábor között mi a világért sem szeretnénk igazságot tenni, inkább segítünk: olyan tanácsokat hoztunk, amelyekkel egyszerű rendet rakni és azt meg is tartani.

  • Tudjuk, hogy minden kezdet nehéz, de hidd el, megéri megtenni az első lépést. A legtöbbünknek ismerős az érzés, amikor a rumli kellős közepén állunk, és fogalmunk sincsen, hogyan kezdjünk bele a rendrakásba. Az a fontos, hogy ne gondolkodjuk túl a helyzetet, hanem vágjunk bele a legegyszerűbb, leglátványosabb feladatba. Aztán folytassuk apránként. 
  • A nagy rendrakás szóljon a selejtezésről is. Oké, nem könnyű megválni sok dologtól, de ne a szíveddel dönts ilyenkor, hanem az eszeddel. Persze a nagyon fontos tárgyakat tartsd meg, de ne  várj arra, hogy a gimis ruháidba belefogyj. Amire nincs szükséged, engedd el. A spirituális beállítottságúaknak tudniuk kell, milyen erő rejlik ezekben a tisztulást hozó szelektálásokban.
  • Ne kapkodj! Inkább légy türelmes. Semmire sem mégy azzal, ha egyszerre millió dologba belefogsz. Így könnyen elveszíted a türelmedet, hiszen nem lesz látszata a munkádnak, és a lelkesedésed is csökken ezáltal. Haladj lépésről lépésre, helyiségről helyiségre.
  • Költöztél már? Akkor jól tudod, hogy a folyamat amellett, hogy nagyon stresszes, számos hozadékot teremt. Ilyen az is, hogy ekkor legalább kétszer szelektálsz: először amikor bepakolsz, aztán amikor kirakod a tárgyakat. Ha nincs tervben a költözés, akkor is megéri meglépni ezt: ha belepakolsz egy dobozba, és lesznek dolgok, amiket elő sem veszel, azokat nyugodtan ajándékozd el.
  • Ha olyan szinten eluralkodott a káosz, hogy csak nagy munkával tudsz rendet rakni, vágj bele. Aztán ha készen vagy, fújd ki magad, és nagyon gyorsan fogadd meg, hogy betartod azt az elvet, miszerint naponta 20 perc takarítással állandóan tiszta és rendezett lesz az otthonod.
  • A konyhát sohase hanyagold el! A mosogatást a legtöbben utálják ugyan, de a menő mosogatógépek és a jó minőségű mosogatószerek tényleg csodát tesznek. Ne légy rest, és egyből az étkezések után pakolj be a gépbe. Ugyanis gyorsabban nőnek az edénytornyok, mint gondolnád, arról nem is beszélve, hogy a terjengő szagok is kellemetlenek lehetnek.
  • Osszátok meg a munkát! Jó, ha egyedül élsz, maximum a macskádat kérheted meg, hogy az almot kaparja halomba, de ha többen laktok a házban, bizony ne vállald magadra az összes feladatot! Sokkal könnyebb rendet tartani, ha közösen csináljátok, és téged sem fog annyira leterhelni a háztartás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top