Otthon

5 mosogatási hiba, nem csak kezdőktől

A folyóvizes öblítésben hiszel? Szivaccsal vagy ronggyal mosogatsz? Vajon elég gyakran cseréled őket?

A mosogatást lehet szeretni vagy utálni, de szinte alig akad ember, aki közömbösen állna a leghétköznapibb házimunkák egyikéhez. S bár azt gondolnánk, hogy ez a világ egyik legegyszerűbb feladata, bizony bele sem gondolunk, hogy ha valóban jól akarjuk csinálni, bizony számtalan dologra figyelnünk kell. Arról nem is beszélve, hogy az étkezések kapcsán ráadásul nagy felelősségünk van abban, hogy higiénikus evőeszközöket biztosítsunk nemcsak magunknak, hanem a családnak vagy adott esetben a barátoknak. S bár a gépesítés korában egyre kevesebben mosogatnak kézzel, jó tisztában lenni azokkal a szabályokkal is, amelyek hozzásegítenek a megfelelő minőségű mosogatáshoz. Ha pedig nemcsak a higiéniai szempontok lebegnek a lelki szemeink előtt, hanem a környezetbarát üzemmódunk is, valóban érdemes odafigyelni a részletekre.

  • A mosogatás kapcsán az első fontos szempont, hogy megfelelő mennyiségű vizet használjunk. Ha túl sokat herdálunk el, a pénztárcánk és az anyatermészet is bánni fogja. Ha viszont annyira spórolunk, hogy nem figyelünk a víz megfelelő tisztaságára, könnyen zsírosak vagy épp piszkosak maradhatnak az edények. Ugyan a megszokás nagy úr, és egyáltalán nem biztos, hogy bármelyik jellemző rád, ám ha mégis így van, érdemes újratervezni a folyamatot.
  • A mosogatóvíz mellett a mosogatószer mennyisége sem mindegy. Ha nagyon spórolsz, és keveset használsz, nem tudod megfelelően megtisztítani az edényeket. Ha viszont túl sokat adsz a vízhez, könnyen előfordulhat, hogy vegyszer marad az elmosott dolgokon annak ellenére is, hogy hatékonyan próbálsz öblíteni. Keress olyan mosogatószert, amelyikből ugyan kevés kell, de garantáltan tiszta lesz tőle az edény.
  • Ahogyan a mosogatás, az öblítés minősége is nagyon fontos. Ugyanis ha nem vagy elég alapos, akár mosogatószer-maradványok is ronthatnak az étkezés minőségén. Az öblítés mikéntjéről is megoszlanak a vélemények: vannak, akik csak a folyó vízben hisznek, és azt gondolják, hogy csak úgy alapos az öblítés, míg mások azt gondolják, elég, ha a mosogatóvízhez hasonlóan az öblítővizet is tálba vagy a mosogatómedencébe engedik.
  • Az egyik nagy hiba, amit a legtöbben elkövetnek, az az, hogy nem cserélik elég gyakran a mosogatóruhát vagy -szivacsot. Utóbbi ráadásul még kényesebb, ugyanis az gyűjti a legtöbb baktériumot. A mosogatónak és környékének a rendben tartása és higiénikus használata elengedhetetlen, ha tiszta edényeket szeretnénk. Vannak praktikák, amelyek ehhez hozzásegítenek: ha például beteszed a szivacsot a mikróba egy rövid időre, kiölöd belőle a bacikat. Persze ez nem helyettesíti a cserét, csupán hozzásegít a tisztasághoz.
  • Ha nem tudsz élni mosogatógép nélkül – amit tökéletesen megértünk –, biztosan ismered már azokat a hibákat, amelyeket a kezdő mosogatógép-használók elkövetnek. Az egyik alapvető öngól, ha túl sok edényt szeretnénk egyszerre tisztává varázsoltatni. Ha ez történik, a gép képtelen lesz arra, hogy elmosogassa a dolgokat, és számtalan olyan tányért vagy evőeszközt találsz majd benne, amelyen kajamaradékok figyelnek. Az sem mindegy, mit hová és hogyan pakolsz. A legjobb, ha betartasz minden utasítást, amelyet a gyártó ad a masinához, és olyan tökéletes szert keresel, amellyel tényleg hatékony a gépi mosogatás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top