Otthon

Citrommal tisztítani? Miért ne?

Tudtad, hogy a citrom jól tisztítja az üvegfelületeket, és hatékony zsírtalanító?

Ahogy az uborka, úgy a citrom is csodaszer az otthoni takarításban. Persze, finom ízt ad a teának, és tele van C-vitaminnal, de elképesztően hatékony tisztítószer is.

Semlegesíti az ecet szagát

Imádsz ecettel tisztítani, de nem bírod elviselni az orrfacsaró szagot? Keverd össze egy kis citromlével, amely enyhíti az erős szagot és maximálisan megszabadítja a különböző felületeteket a piszoktól. 

Jól tisztítja az üveget

Ha eleged van a vegyszeres tisztítókból, használj citromot az ablakok és más üveg felületek tisztítására. Ha összekeversz egy evőkanél ecetet 2 evőkanál citromlével és egy kis forró vízzel, azt spriccelve a felületekre nem lesz gondod még a legmakacsabb folttal sem.

Forrás: Joe Lingeman

 

Kiváló zsírtalanító

Próbáld ki a tűzhelyen a citromlevet, akár itt is összekeverheted egy kis ecettel.

A hatásos citrom+durva só kombinációja

Mosogatásnál nagy hasznát veszed a mixnek, ha például ételmaradék ragadt a serpenyőkbe.  

Jól tisztítja a mikrót

Tegyél egy fél csésze citromlevet egy olyan üvegbe, amely bírja a mikrózást, és facsard bele egy elfelezett citrom mindkét részének a levét. Dobd bele az üvegbe az egyik darabot, és mikrózd, amíg forrni nem kezd. Ha kész, hagyd csukva 5 percig a mikró ajtaját, a kipárolgó gőz könnyen megtisztítja a gép belsejét.

Forrás: Lauren Volo

Természetes folteltávolító

A citrom természetes fehérítőszer, így akár a ruhákon lévő dezodorfoltokat, akár a rozsdafoltokat hatékonyan eltávolítja.

Elrémiszti a hangyákat

Tedd a citrom héját egy fazékba, önts hozzá annyi ecetet, hogy ellepje, és melegítsd fel annyira, hogy gőzölögjön (nem kell forrásig). Ha kész, egy napig pihentesd, és utána tedd egy szórófejes palackba. Bárhol, ahol tudod, hogy hangyák mászkálnak, csak fújj oda a léből párszor, el fognak tűnni.

Márványra és rézzel bevont felületre viszont sose használj citromot!

A citrom leve szétmarja és károsítja ezeket a felületeket.

Apartment Therapy

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top