Otthon

Eladás előtt feltuningolt lakások, ez a home staging

Már itthon is elterjedt, hogy az eladás előtt álló ingatlanokat szakemberrel tuningolják fel, azután a befektetett pénz többszörösen megtérül eladáskor. Most egy ilyen, de a szokásosnál nagyobb és drágább költségvetésű home staging projektet mutatunk be előtte-utána fotókon.

Manapság lakást eladni jó áron nem olyan könnyű, nagy a verseny, nehéz kitűnni a kínálatból. Ezeken a problémákon segít az itthon is egyre elterjedtebbé váló home staging. A home staging nem más, mint az ingatlanok eladásra való felkészítése, amelynek eredményeképpen a lakás elsősorban eladhatóvá válik és a befektetett összeg is megtérül. A téma egyik hazai szakértője Dr. Somogyi Patrícia lakberendező, aki kifejezetten home stagingre fókuszáló akadémiát is üzemeltet, valamint közgazdász és ingatlanbefektető. Patrícia osztotta meg velünk előtte-utána és fázisfotókon, mit is takar egy ilyen home staging projekt, és milyen jelentős változásokat érhetnek el vele az eladásra szánt ingatlanok tulajdonosai.

Fotó: Jurassza Zsófia

„Ez egy nagy költségvetésű, teljes átalakulást igénylő projekt volt, nem klasszikus Home Staging” – kezdi a legfontosabbal Patrícia, és hozzáteszi, a home staging nem mindig jár ekkora munkálatokkal. A nagy átalakulást látva, azt gondolhatnánk, ez egy fél évet is felölelő projekt lehetett, de nem, mindösszesen 12 hét alatt készültek el. „Volt némi fennakadás, de melyik felújításnál nincs ilyen?” – ismeri el Patrícia, aki azt is megosztja velünk, hogy bizony heteken át a bontásé volt a főszerep: „Falakat bontottunk, átstrukturáltuk a tereket, a nyílászárókat és az aljzatot is kiszedtük. Új, a mai kor igényeinek megfelelő anyagokat építettünk be. Padlófűtést szereltünk, illetve a szobákban radiátoros fűtését, ennek során minden cső és vezeték a padlóban került.”

Fotó: Jurassza Zsófia

Azt gondolnánk, nem éri meg ekkora átalakításba kezdeni, de Patrícia eloszlatja ezt a nézetet: „Nagy volt az átalakítás, de megérte, ez a lakás rendkívül jó alap ahhoz, hogy egy tökéletes otthont hozzunk létre, és a lokációja is tökéletes volt. A munka során a cél kettős volt: saját részre is megfelelő legyen, illetve eladás esetén is sikerrel értékesíthető ingatlant kapjunk.”

 

Fotó: Jurassza Zsófia

A lakásba lépve korábban egy keskeny előtérbe léptünk, amiből az 1,85 méter széles konyha nyílt. Ezt a két területet az átépítés során egybenyitották, így kapták meg a végleges, tágas fogadóteret, itt egy helyiségben egyesül az előszoba, konyha és étkező funkció.

Fotó: Jurassza Zsófia

A kisszobából dolgozó lett, ami a falbontásnak köszönhetően tágasabb. Ezt a helyiséget parkettázták, és a fal krémes színt kapott: „A megfelelő dekorációval tettem még hívogatóbbá.”

Fotó: Jurassza Zsófia

„A fürdő átalakítására funkcionális szempontból volt szükség, ide a kád helyére egy kétszemélyes zuhanyt építettünk be, a mosdót és a wc-t is áthelyeztük, bidével bővítettük. Ennél a helyiségnél a türkiz a fő motívum” – meséli Patrícia, és folytatja is a másik fürdővel, ami szintén letisztult stílusú, fehér és mogyorószín keveredéséből áll, amit a lila szín tesz élettel telivé.

Fotó: Jurassza Zsófia

Az egyik hálószobánál a türkiz, míg a másiknál a lila uralkodik. Ezek a helyiségek is teljes átalakuláson mentek át. A zöld háló nagyon megnyugtató, ide belépve a figyelem egyből az ágy mögött helyet kapott csillogó, ezüst tapétára irányul. A másik háló, a lila kicsit mozgalmasabb hatást kelt, és ez a karakteres szín a hálóhoz tartozó fürdőben is megjelenik.

Fotó: Jurassza Zsófia

A nappaliban kitűnő példát láthatunk arra, hogyan lehet a régi és az új bútorokat elegáns stílusban párosítani. Ezt a teret egyébként a tapéta, a csillár és a ronda konvektort a központi helyen felváltó kandalló uralja.

Fotó: Jurassza Zsófia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top