Otthon

A japánok már tudják, mi az élet értelme

A lét értelme a japánok szerint célt találni az életben.

Talán te is ismered a dán hygge szót, amit ha megpróbálnánk lefordítani, valami olyasmit jelentene, hogy barátságosság, otthonosság, meghittség vagy társas együttlét, vagyis amik boldoggá tesznek. Nem nagy dolog egyik sem, de pont erről szól az egész: megtalálni az örömöt és az élet értelmét az apró dolgokban is. 

Ugyanezt jelenti a japán ikigai kifejezés is, melynek lényege megtalálni az élet értelmét. Talán hihetünk is a japánoknak azt a tényt elnézve például, hogy az átlagosan leghosszabb életkort betöltők Japánban élnek. 

#ikigai #ikigaibook #whatsyourikigai

Ikigai (@ikigaibook) által megosztott bejegyzés,

 Hogy találd meg a saját ikigaiod?

Az ikigai gyakran kötődik a Venn-diagramhoz, mely a következő elemek átfedéséből áll:

amit szeretsz,
amiben jó vagy,
amire a világnak szüksége van,
amiért fizetést kapsz.

A négy elem metszéspontja az ikigai. Persze 3 összetevőből is megtalálhatod a saját életed értelmét, nem kell mind a néggyel rendelkezned. Például sokan nem olyan munkában dolgoznak, amit valóban élveznek, hanem amiből ki tudják fizetni az albérletüket vagy a rezsijüket. Sokan a munkájuk mellett keresnek hobbit maguknak, ami élvezetesebbé teszi az életet.

Pursue a life with meaning, a life with Ikigai. #ikigai #ikigaibook

Ikigai (@ikigaibook) által megosztott bejegyzés,

Az ikigai megtalálása nem olyan nehéz, amilyennek esetleg hiszed, csak tedd fel a kérdést: miért csinálod azt, amit? Hagyd, hogy csak végigvonuljon az érzés rajtad, nem kell mindig mindent tüzetesen átgondolni. Ha valamit nem szívesen csinálsz az életedben, és nem is kötelező, gondold át, van-e értelme folytatni. Helyette azokra a dolgokra összpontosíts, amiknek van értelme, amikre igazán vágysz. Tudj nemet mondani olykor, akár munkában, akár szerelemben, akár a gyerekednek is. Sosem késő változtatni, ezt ne felejtsd el!

ElleDecor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top