Otthon

Ezért van rád jó hatással az ünnepi nagytakarítás

Észrevetted már, hogy a lelkednek is jót tesz, ha kitakarítasz otthon? Még nem? Éppen ideje ezt megfigyelned.

Ahogy közeledik a karácsony, egyre nagyobb ünnepi lázban égünk. Várjuk a meghitt napokat, az ajándékozást, a boldog együttlétet. De vannak kötelezettségek, amiket – bármennyire is szeretjük a karácsonyt – szívesen kihagynánk. Ilyen többek között az ünnepek előtti nagytakarítás, vagy azok a konyhában töltött napok, amik sütéssel, főzéssel telnek. Ám amennyire gondterhes ez az időszak, legalább annyira sok feltöltődést is rejt – már ha élünk a lehetőségekkel és a magunk javára formáljuk a helyzeteket. Az ünnepek előtti nagytakarítás tökéletes példája ennek: ha szeretnéd, előnyt kovácsolhatsz belőle és a lelkedet is rendezheted általa, ám ha csak teherként gondolsz rá, lehúz és stresszel.

Rend a lelke mindennek – tartja a régi mondás, és ahogyan a legtöbb ilyen népi bölcsességben, ebben is rengeteg az igazság. Nem kell messzire menni a megfejtésért, elég, ha csak belegondolsz, hogy érzed magad, miután szépen kitakarítottál. Még mielőtt azt gondolnád, hogy e mögött valami hókuszpókusz vagy spirituális izé áll, el kell, hogy szomorítsunk, nincs ilyenről szó. Egyszerű pszichológia az egész. Ugyanis az, hogy a környezetedben rendet teszel, szimbolikusan azt is jelenti, hogy a lelkedben tisztogatsz. Akár úgy is mondhatjuk, hogy terápiaként gondolhatunk a takarításra.

Akik mindezzel tisztában vannak, rendszeresen kihasználják a takarítás adta lehetőséget arra is, hogy önmagukban harmóniát teremtsenek. Ugyan az is előfordul, hogy néhányan átesnek a ló túloldalára és megállíthatatlanul a takarításba temetkeznek – attól megváltást remélve. Ebben az esetben viszont sohasem jön el a várt állapot. Ahogyan azok sem érzik jól magukat igazán, akik rendetlenségben töltik a mindennapjaikat és az életterükben semmi sincs rendben. Ilyenkor sokaknak fogalmuk sincsen, miért annyira feszültek, és nem gondolnak arra, hogy bizony a takarítás hiánya hoz káoszt a lelkükbe.

Fontos tehát, hogy ne álljunk negatívan a karácsony előtti takarításhoz, hiszen hozzásegíthet minket ahhoz, hogy  meghittebbé tegyük az ünnepeket. Érdemes tudatosan készülni rá és értékelni magát a folyamatot és az eredményt is, hisz ezáltal nemcsak a lelki békénket találhatjuk meg, hanem az ünnepeket megelőző stresszforrástól is megszabadulhatunk. Persze nem lehet bagatelizálni a munkát, ezért érdemes olyan profi eszközökkel nekiesni a háznak, amelyek elősegítik a sikert.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top