Otthon

Így lesz a karácsonyi dekorációból teljesen hétköznapi

Már hivatalosan is vége a karácsonyi időszaknak, halott fenyőfák lepik el az utcákat, és egy kicsit mind depresszióba estünk, hogy le kell szedni az összes karácsonyi dekorációt otthon.

Pedig már szeptember óta lázasan gyűjtögettük a fényfüzéreket, arany szarvasfejeket, cuki, piros sapkás manókat ültettünk az ablakba, és az asztal közepére is olyan szép installációt találtunk ki, hogy majd’ megszólalt. Most meg tessék, három hónap készülődéssel puccba vágtuk a lakást, és szedhetjük le az egészet, hogy újra a nagy sivárság vegye át az uralmat az otthonunk felett. Jó, a sivárság talán kicsit túlzás, inkább fogalmazzunk úgy, hogy a sok dísz után most olyan üresnek hatnak karácsony után a falak.

Pedig nem kell ennek így lennie csak azért, mert vége az ünnepeknek. Miért ne alakíthatnánk át a karácsonyi dekorációt téli dekorációvá?

Aztán majd márciusban átgondoljuk és újra kidekoráljuk, tavaszba öltöztetjük a lakást. Sőt miért ne lehetne egész évben egy rénszarvas a falon, ha épp ahhoz van kedvünk? És ki mondta, hogy nem lehet hangulatvilágításnak használni a fényfüzéreket a hálószobában és a könyvespolcokon? Na, ugye, teljesen szabad kezünk van a saját lakásunk dekorálásában, úgyhogy még nem kell eltenni az összes karácsonyi dekorációt, inkább lényegüljenek át általános téli dekorációvá, hogy még tovább gyönyörködhessünk bennük.

Az első lépés a rendszerezés

Bármilyen lehangolóan is hangzik, először szelektálni kell a dekorációk között, mert azért a sok csicsa egy idő után már sok az ember lelkének és szemének. Nézd végig a dekorációkat olyan szemmel, hogy miből tudnál téli dekort csinálni egy kis átalakítással és mi az, amitől nem lehet elválasztani a karácsonyi hangulatot. Például az az ablakban kapaszkodó villogó télapónnak biztos, hogy vissza kell kerülnie a dobozba (és lehetőleg soha többé ne is jöjjön elő). A mini karácsonyfák, gömbdíszek, no meg az az óriási világító csillag, amit véletlenül vettél az Ikeában, mert igazából a kisebbet akartad venni, de már csak visszaszaladtál érte és egy akkorát sikerült leemelni a polcról, hogy a háromnegyed ablakot eltakarja – mind menjenek a dobozba, mert nem igazán alakíthatók át semleges dekorációvá.

A második lépés, hogy száműzöd a pirosat

Nem azért javaslom ezt, mert amúgy én személy szerint nem bírom a piros színt, hanem mert a piros és zöld párosítás kifejezetten karácsonyi hangulatot áraszt, és mi most ugye pont azon vagyunk, hogy mentesítsük a lakást a karácsonytól. Szóval a feladat az, hogy a meglévő dekorációkból távolítsd el a pirosat. Például az asztalra tett szépséges asztali díszből ha kiszeded a piros műbogyókat, akkor máris csak egy rakás gyönyörű termés, fa, szárított virág, toboz marad, ami téli dekorációként megállja a helyét, így nem kell megszabadulni az asztal díszétől. A téli dekoráció fő irányelve az legyen, hogy természetes színek, fehér, ezüst maradhat, a pirosat, zöldet, aranyat pedig pakoljuk el a karácsonnyal együtt.

A harmadik lépés, hogy megtartod a karácsonyfát

Igen, bizony, nem muszáj kidobni a fenyőfát, ha még jó állapotban van és szívesen élnél vele egy légtérben továbbra is. Csak szedd le róla a díszeket és maradjon ott, ahol van pőrén, a maga természetes szépségében. Nyugodt szívvel hagyhatod, amíg már annyira elkezdi hullajtani a leveleit, hogy minden reggel sűrű káromkodások közepette átkozod el magad hetedíziglen, amiért első körben megvetted, másodikban pedig még meg is tartottad.

A negyedik lépés, hogy rusztikusan gondolkodsz

A rusztikus hangulathoz pedig minél természetesebb színekre, anyagokra lesz szükséged. Le a csillogással! Jó, azért ne annyira, mert mindig jót tesz egy kis csillám a lakásnak, de ha most téli dekorban gondolkodunk, akkor távolítsuk el a csillámló cuccokat, girlandokat és inkább kevésbé fénylő dekorációban gondolkodjunk. Elő lehet venni akár a kis festékes bödönt is, ha azt az aranyszarvast annyira megszeretted, hogy még szeretnéd egész évben nézni a polcon, és pár ecsetvonással áthúzni feketére, hogy ne legyen annyira karácsonyi.

Ha pedig olyan fényfüzéred van, ami nem kifejezetten kék fényben villódzó hópelyheket ábrázol, hanem csupán pici gömbök vannak rajta, akkor tedd át olyan helyre, ahol nem a falat dekorálja vagy lelóg függönyként, ahogy azt karácsonykor szokás, hanem legyen belőle hangulatvilágítás. Akár keretbe is foglalhatod, mert remekül néz ki üveg mögött, kreatív dekor válhat belőle.

Fotó: Pinterest

Fotó: Pinterest

Az ötödik lépés, hogy azt csinálsz, amit akarsz

Nagyon elrugaszkodom a valóságtól, tudom, amikor úgy gondolom, hogy igazából semmi szükséged arra, hogy bárki megmondja, mit csinálj a saját lakásodban. Ne hallgass senkire, csak dekorálj úgy, ahogy jólesik, ahogy kényelmes és ahogy otthonosan érzed magad tőle.

Nincsenek szabályok, csak te vagy, és a lakásod van, amiben élsz. És ez a lényeg: te élsz benne, neked kell nézned mindennap azt a dekorációt, amit épp kitalálsz, úgyhogy ne fogd vissza magad, alakítsd át kedvedre a karácsonyi díszeket úgy, ahogy épp a hangulatod diktálja. Ha a fenti pár tanácsot megfogadod, azzal segítesz magadnak persze, de ezen túl csak a saját szívedre és ízlésedre hallgass, ha az otthonodról van szó.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top