Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

20 millió alatt nincs már lakás a Belvárosban

Az idén is folytatódhat a lakóingatlanok árának emelkedése Budapesten. Úgy tűnik, a vevők egyre messzebb hajlandóak menni a kisebb lakásokért is.

A Cordia Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a fővárosi lakóingatlanok négyzetméterárainak átlaga 2017-ben átlépte a 700 ezer forintot, a lakáseladások száma pedig 15 százalékos emelkedéssel 8100-ra nőtt, viszont 9700 – vagyis 2016-hoz képest 8 százalékkal kevesebb – lakás értékesítése kezdődött meg.

Az ingatlanfejlesztő cégnek a teljes budapesti lakáspiacot elemző felmérésből kiderül, hogy az összes eladó új lakás majdnem háromnegyede a VIII., a IX., a XI., a XIII. és a XIV. kerületben található. Az V. kerületben 20 millió forint alatt nem lehet lakást találni – bár ebben az árfekvésben már lehet garzonokat kapni a belső kerületekben –, és a legdrágább, 100 millió forint fölötti lakások egy részét is a belvárosban kínálják. Hozzátették, 20 millió forint fölött jelentősen megugrik a kínálat, közepes méretű lakásokat már 30 millió forint alatt is lehet találni.

Egyre népszerűbbek a kistelepülések

Az évek óta zajló ingatlanár-emelkedés miatt a vevők egyre inkább az olcsóbb lakásokra vadásznak, és azokért egyre messzebb is hajlandók elmenni – olvasható a hvg.hu-n. A KSH szerint ez az oka a kistelepülések egyre élénkülő forgalmának. A Balla Ingatlan szakértői szerint egyre jellemzőbb az, hogy a vásárlók kénytelenek lejjebb adni valamilyen tekintetben az igényeikből, például az elhelyezkedésből. Ugyanazért a pénzért ugyanis lényegesen jobb minőséget kapnak Budapest határán túl, mint a fővárosban. Észak és nyugat felé Budakeszi, Telki, Budajenő, Nagykovácsi, míg délkelet felé elsősorban Vecsés vagy Gyál most a legnépszerűbb célpont.

Címlap

top