Otthon

Sorra épülnek a gyufaskatulya méretű lakások Romániában

Egyre szaporodnak Romániában, így Erdélyben is a kis alapterületű lakások, amelyek a törvényben előírt minimális négyzetmétert sem érik el. Az egyedi törvényértelmezés miatt viszont mégis piacra kerülhetnek.

Romániában 1996-ban hoztak törvényt az épülő lakások minimális hasznos területéről. Eszerint egy garzonlakás hasznos területe legkevesebb 37 négyzetméter kell hogy legyen, míg kétszobás lakásoknál 52, háromszobásoknál 66, négyszobásoknál pedig 87 négyzetméter a minimális méret – írja a Maszol.

A román KSH adatai azt mutatják, hogy a legnagyobb lakások 2010-ben épültek, 76,61 négyzetméteres lakható területtel, viszont azóta folyamatosan csökken az új építésű ingatlanok hasznos területe, 2016-ban átlagosan már csak 66,43 négyzetméter volt.

Az ingatlanfejlesztők ezzel az egyszerű trükkel próbálják meg maximalizálni a nyereségüket, egyre kisebb lakásokat építenek. Kolozsvárott akad olyan új építésű ház, ahol aztán 31 négyzetméteres garzont is kínálnak eladásra, amelynek lakófelülete 17 százalékkal kisebb a törvényes minimumnál.

Erdélyben akad olyan épülő tömbház is, ahol egyetlen lakás sem felel meg a törvényi előírásnak: Szászfenesen a kétszobások hasznos területe ugyanis 43,5 és 50 négyzetméter között változik, de van 63 négyzetméteres háromszobás is.

A kis lakások úgy kerülhetnek mégis piacra annak ellenére, hogy nem teljesítik a törvényi előírásokat, hogy egyesek másként értelmezik a törvényt. Bukarest volt főépítésze szerint a szabályokat csak a közpénzből épített lakás esetén kellene betartatni, az ingatlanfejlesztők úgy építenek, ahogy akarnak. Ha valaki ilyen körülmények között akar lakni, megteheti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top