Otthon

Ezzel takarítják meg a legtöbb pénzt a lakásvásárlók

A lakáscélú megtakarítások közül az egyik legjobb megoldást a lakástakarék-konstrukciók jelentik, legyen szó lakásvásárlásról, lakásfelújításról, vagy akár a lakáshitel-tartozás mérsékléséről. A lakástakarék-konstrukcióknak az évi 30 százalékos, maximum 72 ezer forintos állami támogatás révén 10 százalék feletti a hozamuk. Ezzel pedig a teljes befektetési piacon a legjobbak közé tartoznak. Az állami támogatás maximalizálása érdekében havi 20 ezer forintos megtakarítást érdemes vállalni.

Meddig és mennyi?

Jelenleg a piacon 4 szolgáltató lakástakarék-konstrukciói közül lehet válogatni. A legrövidebb futamidejű szerződések 4 évesek, a leghosszabbak 10 évesek. A BankRáció.hu legfrissebb összeállítása szerint a 4 éves lakástakarékoknál a hozam 10-12 százalék is lehet, a teljes megtakarított összeg pedig 1,2-1,3 millió forintra rúg. A 10 éveseknél az éves hozam 4-5 százalék, összesen pedig 3,1-3,3 millió forintot lehet megtakarítani. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakástakarék-konstrukciók segítségével a megtakarítási időszak után fix törlesztőrészletű lakáshitelt is fel lehet venni. Azt is hozzátette, hogy nemcsak vásárlásra, hanem lakásbővítésre, lakáskorszerűsítésre, és a meglévő lakáshitel-tartozás csökkentésére vagy kiegyenlítésére is alkalmasak a lakástakarék-szerződések.

Különbségek – 7 ezer vagy 35 ezer?

Trencsán Erika arra is rámutatott, hogy a lakástakarék-konstrukciók módosíthatóak, például meg lehet hosszabbítani őket. „Így aki például eredetileg 4 éves futamidejű szerződést kötött, de a lejáratkor nem tudja lakáscélra felhasználni, az meghosszabbíthatja a takarékoskodási időszakot” – fogalmazott a szakember.

Bár az állami támogatás miatt elég szigorú előírások vonatkoznak a lakástakarék-szerződésekre, azért a piaci szereplők ajánlatai között lehetnek különbségek. A szerződéskötési díj például eltérő lehet, vannak szolgáltatók, amelyek ezt teljes mértékben el is engedik. Április végén a BankRáció.hu összesítése szerint volt olyan 4 éves lakástakarék-konstrukció, amelynél a teljes költség mindössze 7 ezer forint volt. Akadt azonban olyan is, amelynél ennek az ötszöröse, több mint 35 ezer forint, ami az éves maximális állami támogatás fele.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top