Otthon

Magáncsőd: lakáshitel miatt adósodnak el a legtöbben

Eddig több mint 1300 magáncsődeljárást kezdeményeztek az adósságrendezési nyilvántartás szerint, az adósoknak átlagosan 18,7 millió forintos tartozásuk van.

A magáncsőd intézményének 2016-os fennállása óta eddig 1325 eljárást kezdeményeztek – írja az Mfor egy friss kormányzati összesítésre hivatkozva. Az adósok átlagosan 18,7 millió forint tartozást gyűjtöttek össze, de akad, aki 60 millió forintos adóssággal venne részt az adósságrendezési eljárásban. Ez az összeg a felső határ, amivel még lehet magáncsődeljárást kezdeményezni.

Fotó: MTVA / Faludi Imre

A magáncsődöt jelentők ügye nem kerül rögtön a bíróságra, először megpróbálnak bíróságon kívül megegyezni az adósokkal, ha ez nem sikerül, akkor jön a bíróság, amely dönt arról, hogy az adós jelenthet-e magáncsődöt. Ha igen, akkor az állam által kirendelt családi vagyonkezelő bevonásával, tanácsadásaival indul el a bírósági egyezségkötési szakasz.

Az adósoknak zömmel ingatlanra felvett hitelek miatt keletkezett tetemes tartozásuk, de sokakat sodort bajba a folyószámlahitel, autólízing vagy épp személyi kölcsön.

A bíróságok eddig 349 esetben rendeltek el jogerősen bírósági adósságrendezést, további 118 eset vár a bírók döntésére, míg 166 esetben folyamatban van a bírósági beterjesztés előkészítése. Eddig 194 kérelmet utasítottak el, vagy szüntették meg jogerősen az eljárást.

A költségvetésből igényelhető, akár 25 ezer forintos törlesztési támogatás folyósítására eddig 13 adósságrendezési eljárás során került sor. Ilyen támogatást a lakhatási feltételek biztosítására szolgáló ingatlanokkal kapcsolatos hitelek esetében lehet igényelni – írja az Mfor.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top