Naponta 8 család kerül utcára bedőlt hitel miatt Magyarországon

NLCafé | 2018. Szeptember 12.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassunk. Részletes leírás

2018 első félévében több mint háromezer ingatlanból kellett kiköltözniük a lakóknak, mert bedőlt hitelük miatt kényszerértékesítésre került sor. Naponta átlagosan 8 lakóingatlant vesznek el így a családoktól.

Egészen elképesztő adatokat hozott nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Bank arról, hány bedőlt hitelessel szemben rendelnek el kényszerértékesítést a bankok. 2013 óta 5857 lakóingatlant árvereztek el a lakók feje fölül, 2018 első félévében több mint háromezret. Ha átlagolunk kijön, hogy naponta 8 család kerül utcára így – írja a Portfólio.

Naponta 8 család kerül utcára kényszerértékesítés miatt

Az MNB friss adataiból derült ki, hogy 

Az adatokat publikáló Portfolio megjegyzi, hogy a kényszerértékesítések annak ellenére nőttek, hogy tavaly tavasszal szigorítottak a végrehajtási törvényen, így rövid távon (kevés kivétellel) csak a becsérték legalább 100%-án lehet lakóingatlant árverezni. Kimerülni látszik a Nemzeti Eszközkezelő 36 ezer darabos kvótája is. A lap értesülése szerint a kormány költségvetési okok miatt nem tervezi, hogy a bedőlt jelzáloghitellel rendelkezők megmaradt közel kétharmadát bevonja a programba.