Otthon

Vigyázz, ágyúgolyó lehet a fenyőből!

A legtöbben az autójuk utasterében, de vannak, akik a tetőcsomagtartón viszik haza a megvett fenyőfát. Az ilyen szállításnak azonban szigorú szabályai vannak.

Lövedékként csapódhat egy fenyőfa egy szélvédőbe, ha valaki nem megfelelően rögzíti azt a tetőcsomagtartóhoz – hangzott el a Tények riportjában. Sokan viszik haza ezzel a módszerrel a karácsonyfát, ami nem baj, csak nagyon oda kell figyelni a megfelelő fixálásra.

Mint a Tények által megkérdezett autós szakértő, Katona Tamás, az autonavigator.hu főszerkesztője elmondta, fontos szabály az, hogy sem az utastérből, sem a tetőcsomagtartóból nem lóghat ki oldalra a rakomány, illetve az is fontos szabály, hogy előre és hátra 40 centit lóghat túl a rakomány, de akkor azt meg kell jelölni.

A legfontosabb pedig az, hogy a tetőcsomagtartó megfelelően legyen rögzítve, ugyanis könnyen tragédiát okozhat egy elszabaduló fenyő. Ha egy rosszul rögzített 30 kilós fa 50 km/órás sebességnél leesik az autóról, akkor 750 kiló súlyú lövedékként csapódhat a szembejövő autó szélvédőjébe. Ezt úgy a legkönnyebb megelőzni, ha a kocsink utasterében, gumipókkal vagy rögzítőhevederrel fixálva jut el a fenyőárustól a nappalinkba.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top