Otthon

Ha ilyen kanalat vettél, nehogy egyél vele!

Méreganyagok oldódnak ki belőle.

Az előírt határértéket nagymértékben meghaladó primer aromás aminok kioldódását mérte a lengyel hatóság egy, a KIK áruházakban forgalmazott, Bangladesből származó merőkanálból – írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapja.

A kifogásolt termék Németországon keresztül érkezett az Európai Unió piacára, és több mint tíz tagállamba eljutott. Magyarországra Szlovákiából és Németországból is szállítottak az árucikkből.

A termék adatai

Megnevezése: HOME&DINER merőkanál (Soup ladle Home & Diner Suppenkelle)
Tételszám: P68360-1082779
Magyar címzett: KIK Textil és Non-Food Kft.
RASFF referenciaszám: 2018.3336

Merőkanál (forrás: Nébih)

A vonatkozó Bizottsági rendelet alapján a primer aromás aminok specifikus kioldódási határértéke 0,01 mg/kg, ezzel szemben a vizsgált eszközben – a határértéket sokszorosan meghaladó – 1,622 mg/kg-ot mértek. A toxikológiai értékelés alapján a termék rendeltetésszerű használata során az emberi egészségre veszélyes mennyiségű primer aromás aminok oldódhatnak ki.

A hatóságok nem először találkoznak ezzel a termékcsaláddal kapcsolatos problémával, korábban formaldehid oldódott ki ugyanezen márkájú tálakból.

A KIK már levette a problémás terméket a polcokról, így az kereskedelmi forgalomban már nem elérhető, ugyanakkor kérik, hogy aki rendelkezik a fenti azonosítókkal ellátott merőkanállal, ne használja azt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top