Otthon

A saját udvarodon sem vághatsz ki fát engedély nélkül ebben a kerületben

Légifelvételek alapján fogják ellenőrizni, hogy mindenki betartotta-e a szabályt.

Engedélyhez kötötte Budapest II. kerületének önkormányzata a magánterületen lévő fák kivágását egy csütörtökön elfogadott rendeletben. A szabályozás szerint akik a saját területükön engedély nélkül vágnak ki fát, közigazgatási bírsággal sújthatóak.

A hivatal minden zöldfelületet érintő változást légifelvétel-térkép alapján ellenőriz a továbbiakban. A fennálló állapotokat évente két alkalommal, tavasszal és ősszel rögzítik. A felvételek szoftveres összehasonlításával ki tudják szűrni azokat az ingatlanokat, ahol fakivágás történt.

Láng Zsolt polgármester azt mondta, a rendelet elsődleges célja a kerület természeti értékeinek további megóvása, jól átlátható és ellenőrizhető rendszer kialakítása a lakosság és a vállalkozások számára.

A polgármester egyúttal azt kérte a kormánytól: alkossa meg a környezetvédelmi bírságok fajtáiról és mértékéről szóló rendeletét. Ebben tegye lehetővé, hogy az önkormányzatok az általános közigazgatási bírságolási szabályoktól eltérő – magasabb összegű – bírsággal szankcionálhassák a favédelemmel kapcsolatos előírások megsértőit.

A polgármester hangsúlyozta, nem a bírság kiszabása a céljuk, hanem az, hogy minél többen magukénak érezzék a zöld II. kerület ügyét, és tartsák be az ennek megóvását szolgáló szabályokat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top