Otthon

3 szobanövény, ami ténylegesen tisztítja a lakás levegőjét

Egy lakás, egy otthon végső berendezésekor nagy szerepet játszanak a szobanövények is, hiszen velük lesz teljes az összkép, általuk válik otthonossá egy ingatlan. Színt és életet visznek az addig sterilen elrendezett helyiségekbe, ha pedig jól választunk, a levegőt is tisztítják.

Mindenki sokkal szívesebben tartózkodik olyan szobában, ahol sok a zöld növény, mint olyanban, amelyből teljesen hiányoznak a virágok. Ennek többek között az is az oka, hogy ösztönösen tudjuk, hol jobb a levegő, a növények ugyanis nemcsak a szén-dioxidot képesek felvenni, majd fotoszintézis közben oxigént felszabadítani (pedig ez már önmagában sem kevés), hanem képesek semlegesíteni a lakásban lévő légnemű szerves vegyületeket is. Az alábbi három fajta különösen jó választás, ha egy helyiség levegőjét akarjuk javítani.

Mielőtt szobanövényt választunk, hogy szebbé, otthonosabbá és frissebbé tegyük lakásunkat, minden esetben térképezzük fel a lehetőségeinket. Vegyük számba, melyik helyiségben milyenek a fényviszonyok, hol helyezkednek el a radiátorok, fűtőtestek, és ezek alapján keressünk fény-, illetve árnyékkedvelő szobanövényeket, majd helyezzük el őket úgy, hogy az esetleges huzat vagy a téli fűtés se zavarja meg a fejlődésüket.

Anyósnyelv

Az egyik leghatékonyabb levegőtisztító szobanövény: semlegesíti a tisztítószerekből, berendezési tárgyakból, textíliákból a lakás levegőjébe került káros anyagokat. Árnyékosabb, sötétebb helyiségekben is nagyon jól elvan. Tegyük olyan helyre, ahol gyerekek nem érik el, hiszen közepesen mérgező.

Pinterest

undefined

Csüngőágú fikusz

Szintén komoly méregtelenítést képes végrehajtani a lakásban: kiszűri a formaldehidet, a benzolt, a trikolor-etilént és a bútorokból, szőnyegekből a levegőbe kerülő egyéb szennyező anyagokat is. Gondozása viszont már sokkal több odafigyelést igényel, mint az anyósnyelvé: érzékenyen reagál a hőmérséklet változásra, a napos helyet kedveli.

Pinterest

undefined

Krizantém

Színes, élénk virágai miatt a krizantémra nem kell nagyon senkit sem rábeszélni. Jól mutat bármelyik lakás nappalijában, de az irodába is vihetünk belőle, hogy kellemes látványt nyújtson – ráadásul sikeresen megköti a ragasztókból, festékekből, műanyagokból, tisztítószerekből származó benzolt is.

Pinterest

undefined

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top