Otthon

Elhagyott családi házakkal segítenek a szegényeknek Hajdúdorogon

A helyiek jelképes bérleti díj mellett használhatják a lakásokat, közben pedig takarékoskodnak, hogy öt év alatt megvehessék az ingatlant.

Évek óta üresen álló családi házakat vásárol meg a hajdúdorogi önkormányzat, hogy aztán olyan helyiek használhassák azokat, akik eddig – saját tulajdon híján – piaci alapon béreltek ingatlant – írja az Abcúg.

Az otthonteremtési program már lassan három éve működik, most négy család vesz részt benne. Ők öt év takarékoskodás után vehetik meg az ingatlant, amelyben vannak.

Havi tízezer forintért bérlik a lakást, húszezret pedig félretesznek lakástakarékba. Így öt év után lesz 2,1 millió forintjuk a lakás megvásárlására, mivel az önkormányzat a használati díjat is beszámítja a vételárba.

Ehhez már csak néhány százezer forintot kell hozzáraknia a családoknak ahhoz, hogy az övék legyen a ház. Annyit kell fizetniük, mint amennyiért annak idején az önkormányzat megvette az ingatlant, plusz a jegybanki alapkamat, ami inkább szimbolikus. A lakásokat az elmúlt két évben 2,5 és 4 millió forintos áron vette a település.

Az egyik házban a 41 éves, 8 gyerekes Csilla és élettársa él. A három legidősebb gyerek már elköltözött otthonról, de a családnak mindig is a lakhatás jelentette a legnagyobb gondot. Még annak is megvolt a veszélye, hogy a rossz lakáskörülmények miatt a gyerekeket kiemelik a családból. Csilla most azt tervezi, hogy két év múlva mindenképpen megveszi a házat.

Csige Tamás polgármester elégedett a program első két évével. Azt mondja, senki sem marad el a fizetéssel, ez a modell pedig megoldást nyújthat a kisvárosokban a szociális bérlakások kiváltására és a lakhatási szegénység mérséklésére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top