Otthon

Ezért van szükség a megtekintési nyilatkozatra

Osadcow Gergely, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnöke beszélt arról, mit érdemes tenni, hogy ne kín legyen az ingatlanvásárlás.

Az ingatlanvásárlók többsége találkozott a megtekintési nyilatkozattal. Osadcow Gergely, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy mi a szövetség feladata, és miért fontos ez a papír.

Mik a szövetség főbb tevékenységi körei?

Az idén 20 éves Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége érdekképviselet, beszerzési közösség és értékesítési hálózat is. Országos szervezetünk elsősorban a független egyéni és társas vállalkozó ingatlanközvetítőket tömöríti, akiknek biztos működési hátteret és hatékony értékesítési platformot teremt. Tagjaink igénybe vehetik a közös ingatlan-nyilvántartó és ügyviteli rendszert, hirdetési kedvezményeket, a folyamatosan megújuló eladástechnikai és OKJ végzettséget adó tréningeket, jogi támogatást, hitelközpontot, más bevételnövelő és kiadáscsökkentő szolgáltatásokat, illetve részt vehetnek a csapatépítő rendezvényeken. Oroszlánrészt vállalunk az ingatlanfelügyeleti hatóságok és az iparkamara Ingatlan Osztályának szakmai műhelymunkáiban, a törvénytervezetek társadalmi egyeztetésében és a megújuló felnőttképzés szakmai normáinak lefektetésében. Immár húsz éve hiszünk abban, hogy ez a szakma is lehet emberi, tiszta és valódi hozzáadott értéket teremtő hivatás. Ezeket az értékeket szeretnénk továbbadni a következő ingatlanközvetítői generációnak. 

Mennyire figyel a MIOSZ a fogyasztóvédelemre, miközben ők nyilvánvalóan a közvetítők érdekeit kell hogy védjék? Hogyan működik ez?

A szervezet célja elsősorban a szakma presztízsének a növelése. Soha nem tesszük a tagjaink érdekét a fogyasztók érdekei elé. Szerepet vállalunk az ingatlanközvetítők és a lakosság közötti érdeksérelmek megszüntetésében etikai eljárások és mediáció segítségével. Az ügyfél bizalmát elnyerni nehéz, de elveszteni könnyű. A sikeresen megoldott ügyfélpanaszok révén lehetőség nyílik egy „második esélyre”: arra, hogy belássuk, hibázni emberi dolog, és ha a jó szándék vezérel, akkor a rosszul indult tranzakciók is kölcsönös megelégedettséggel zárulhatnak le. A fogyasztók elégedettségét szolgálják a szolgáltatási minőséget javító képzéseink, és a korrektül elkészített formanyomtatványaink is.

Sajnos a korrekt szakembereket is sokszor a képzettség és engedély nélküli, gyakran etikátlan kontárok után ítélik meg, ezért a közelmúltban létrehoztunk egy – a közvetítő személyéhez és nem céghez, márkanévhez kötött – tanúsító védjegyet: az Etikus Ingatlanost. Ennek kifejezett célja az, hogy a fogyasztók az egyéni kompetencia és szolgáltatásminőség, és ne csak hangzatos brandígéretek alapján tudjanak dönteni a szolgáltató kiválasztása során. A minősítés leinformálhatóságot és egyben felelősségvállalást is jelent, mert a szakértők munkája számon kérhető. 

Miért kell az ingatlankeresőknek megtekintési nyilatkozatot aláírniuk? A megtekintési nyilatkozatban mely pontok védik a vásárlót, melyek az ingatlanost?

Gondoljon bele, hogy az ingatlanát értékesíti, és számtalan vevő fordult meg a lakásban az elmúlt hónapban. Egyszer csak betörnek a lakásba, mialatt ön távol van. Annak valószínűsége, hogy egy rosszindulatú érdeklődő akkor jön vissza, amikor nem vagyunk otthon, csökkenthető azzal, hogy minden megtekintőt beazonosítunk. Ezt a tulajdonossal szemben egy szakképzett ingatlan-tanácsadó törvényesen megteheti. Ezen túl, csak akkor mutatja be a lakásunkat, ha az érdeklődő igazolja magát, valóban hasonlót keres, és sikeres áralku után kész és képes is megvásárolni azt. Nem fáraszt minket ingatlanturistákkal – egyszóval védi az érdekeinket és értékeinket.

Gyakran az ingatlanjukat maguk értékesítő tulajdonosok vezetik meg az óvatlan vevőket jogi vagy bizonyos műszaki körülmények elhallgatásával. Ezzel szemben egy ingatlan-tanácsadónak tájékoztatási kötelessége van az ügyfele irányában, ezért ismeri a portfóliójában lévő ingatlanok műszaki és jogi paramétereit. Ha pedig a vásárlás mellett döntöttünk, közbenjárhat az értékesítést akadályozó körülmények megszüntetésében is, szakértők bevonásával. Így nem veszünk zsákbamacskát!

A cél, hogy mindenki elégedett legyen (Fotó: istock)

Az ingatlankeresés egyre fárasztóbb és bosszantóbb: a hirdetési portálokon tíz jó árú ingatlanból öt már elkelt, kettő nem is létezett lakást hirdet, egy jogilag aggályos vagy túlhitelezett banki problémás és jobb nem belebonyolódni… Így talán kettő az, amit érdemes személyesen is megnézni – de ehhez mind a tízzel foglalkoznunk kell, ami időrabló folyamat. És akkor még a kétszer-háromszor külön hirdetett ingatlanok anomáliájával nem is számoltunk…

Ismert tény, hogy az igazán jó lakásokat ismeretségi körben vagy a már várólistán lévő vevőknek adják el, ezért meg sem hirdetik azokat. Ha vevői kereséssel bízzuk meg ingatlan-tanácsadónkat, ő elsőként értesíthet minket a legújabb ajánlatokról, mielőtt még azok a piacra kerülnének. Ha pedig egy ingatlan értékét csökkentenék, arról is azonnal hírt kaphatunk. Arról nem is beszélve, hogy az ingatlanközvetítők törvényi kötelezettsége (GDPR, PMT) az ügyfelek beazonosítása. Illetve saját befektetett munkájukat is igazolják a megtekintési nyilatkozat aláíratásával.

Vevőként az aláírt megtekintési nyilatkozat és keresési igényfelmérő, eladóként pedig az aláírt megbízási szerződés majd a felelősséggel összeállított értékesítési dokumentáció lehet a záloga a sikeres ingatlan adásvételnek. A már bizalmunkat élvező ingatlan-tanácsadó pedig gondoskodik arról, hogy a tudatosan és szakértelemmel létrehozott együttműködés a nap végén értéket teremtsen számunkra – a tranzakció bármelyik oldalán is álljunk.

Milyen irányelveket szab a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége a megtekintési nyilatkozatokra vonatkozóan?

Nincsenek irányelvek. Ajánlásainkat felkészült jogászok és ingatlanszakértők dolgozzák ki, és aktualizálják – elsősorban a fogyasztóvédelmet, a tranzakcióban résztvevő felek jogainak és érdekének jogos védelmét, valamint a törvényi előírásokat szem előtt tartva.

Hogyan lehetséges, hogy jómagam ingatlankeresőként ugyan hónapok óta lakásra leltem, azóta sem tudom sem telefonon, sem e-mailben lemondani a kéretlen új ajánlatokat? Mi lenne a teendőm ezzel kapcsolatban?

Ha az ingatlaniroda a kérés ellenére is kéretlen leveleket küld, panaszt tehetünk a MIOSZ internetes felületén, az Etikai Bizottság kivizsgálja az esetet és szükség esetén szankcionál. A megbízási nyomtatványaink GDPR kompatibilisek: bármelyik ügyfelünk kérheti adatainak törlését az ügyfélnyilvántartásból – erről részletesebben a tagirodák számára rendelkezésre bocsátott adatkezelési szabályzatból tájékozódhatunk.

Mire számíthatok, ha aláírtam egy megtekintési nyilatkozatot egy közvetítőnél, de utána közvetlenül a tulajdonostól – a közvetítő kihagyásával – vagy más közvetítőn keresztül veszem meg az ingatlant?

El kell dönteni, hogy magunk keresünk ingatlant, vagy inkább egy szakértő segítségét kérjük. Ha korrektek akarunk lenni azzal az ingatlan-tanácsadóval, aki ránk szánta az idejét, és tanácsaival segített nekünk, akkor tiszteljük meg azzal, hogy nem kerüljük meg őt. Más persze az, ha nem együttműködő az ingatlanos, és nem segíti a tranzakció létrejöttét. Ebben az esetben „bocsánatos bűn” közvetlenül felvenni az eladóval a kapcsolatot, de az ingatlanost akkor is tájékoztatni kell! A tulajdonos egyébként csak egyszer, és annak az ingatlanirodának fizet, aki a vevő által aláírt megtekintési nyilatkozattal igazolja, hogy elsőként mutatta be az ingatlant.

Ha a MIOSZ nem kötbérez, akkor hogyan lehetséges, hogy egyes irodák MIOSZ-logóval ellátott megtekintési nyilatkozatot íratnak alá, amely súlyos kötbérösszegeket tartalmaz?

Az ingatlaniroda nem köthet ki érvényesen kötbért a vevő vonatkozásában. A MIOSZ viszont nem franchise, hanem nonprofit szakmai érdekképviselet – a szerződésmintáit javaslatként bocsátja tagjai rendelkezésére. Ezért előfordulhat, hogy a szervezetünk által előzetesen nem elfogadott szövegezés is belekerül egy-egy iroda formanyomtatványába. Amennyiben jogsértő tartalomra hivatkozással panaszt kapunk, felszólítjuk az irodát a gyakorlat megszüntetésére, ha ez nem teljesül, az iroda szövetségi tagságát megszüntetjük.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top