Otthon

Felejtsd el a műanyagot! Itt a műanyagmentes július

Lassan nemcsak a környezetünk, de mi is belefulladunk a plasztikba.

Egy hónap műanyag nélkül – ez a lényege a műanyagmentes július nevű kezdeményezésnek, amelyhez itthon is egyre többen csatlakoznak.

Az akciót az egyszer használatos műanyagok pusztító környezetkárosító hatása miatt hívták életre. A csatlakozóktól azt kérik, hogy a sokadik nejlonzacskó helyett válasszanak tartós csomagolóanyagot, és ne használjanak eldobható poharakat, evőeszközöket.

Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője szerint nem az anyaggal van a baj, hanem azzal, ahogyan használjuk. Ma már szinte mindenhol megtalálható a mikroműanyag: a levegőben, a vízben, az élelmiszerekben, becslések szerint fejenként átlagosan 5 gramm műanyagot fogyasztunk hetente.

Szerencsére ma már sok helyen nem néznek furcsán az emberre, ha vászonszatyorral vagy saját dobozzal érkezik a boltba, így egy kis odafigyeléssel mindenki tehet a bolygónk jövőjéért.

A műanyagmentes júliust nyolc évvel ezelőtt hívta életre az ausztrál Plastic Free Foundation. Azóta több mint 170 országban vitték tovább a kezdeményezést, köztük Magyarországon is. 

Évente 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek legalább fele egyszer használatos műanyag, amit sokszor csupán pár percig használunk, de több száz év alatt se bomlik le.

(ATV.hu)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top