Otthon

Figyelmeztetés nélkül korlátozták a vízszolgáltatást Hajdúhadházon

Mindezt a legnagyobb nyári hőség közepén. A városban már korábban is „rendszabályozták” a szegényebb lakókat.

Többgyerekes családok által lakott városrészen csökkentette a közkutak vízhozamát a Hajdúkerületi és Bihari Víziközmű Szolgáltató Zrt. – értesült a Népszava.

A településen a nyári kánikula közepén korlátozták a közkutak vízátfolyását, ezzel lakásonként néhány tíz literre csökkent a vízvételi lehetőség. A lap információi szerint a kutaknál hosszú sorok állnak, többször már balhé is kialakult a helyzet miatt.

Alföldi-Lakatos Gábor, aki korábban önkormányzati képviselőként és roma kisebbségi képviselőként is dolgozott, a Népszavának elmondta, hogy szerinte a családokat a kollektív büntetést alkalmazva lehetetlenítik el. A férfi szerint embertelen és jogilag aggályos, ami a településen történik, a hatályos törvény szerint ugyanis a szolgáltatónak kötelessége lenne a vízátfolyás csökkentése előtt három nappal értesíteni a lakosságot, ezt azonban elmulasztották.

Hajdúhadházon hosszú sorok várakoznak a közkútnál (Fotó: iStockphoto)

A szóban forgó városrészben korábban több ingatlanból kikötötték a vizet, így a helyeknek az utcai közkút az egyetlen lehetősége arra, hogy igyanak, mosakodjanak vagy mossanak. A Népszava értesülései szerint a környékbeliek arra gyanakodnak, hogy egyetlen ember miatt büntetik a közösséget, aki egy árkot töltött meg a közvízzel. A férfi utólag kérte a jegyzőt, hogy inkább őt bírságolják meg, ne a többi lakót büntessék, ez azonban nem járt eredménnyel.

A hajdúhadházi jegyző a Népszavának küldött levelében elárulta, hogy a teljesítménycsökkentésről a vízszolgáltató saját hatáskörben döntött, arra az önkormányzatnak nem volt befolyása. Kiss Katalin hozzátette, egy 2011-es törvény szerint a közkutakról a rendszeresen vételező természetes személyek számára legalább fejenként napi 20 liternyi vizet kell biztosítani.

A Népszava szerint Hajdúhadházán nem először „rendszabályozzák” a lakosságot: 2017-ben például a 85 millió forint uniós támogatással épült játszótér használatát a város vezetése előbb belépődíjhoz, majd regisztrációhoz kötötte, így korlátozva a szegény családokat abban, hogy a gyerekeik használhassák a játszóteret. Ennek kapcsán egy helyi szerveződés aláírásgyűjtésbe is kezdett, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Szövetségének elnöke pedig vizsgálati kérelemmel fordult a megyei főügyészséghez, de az eljárás bűncselekmény hiányában megszűnt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top