Otthon

Újrahasznosítható házat építettek parafából

A 44 négyzetméteres lakóházban minden megtalálható, ami egy hagyományos szerkezetűben, ráadásul könnyen szét lehet szedni az épületet és újrahasznosítani.

Előre gyártott parafatömbökből és fagerendákból építettek házat a dél-angliai Etonban brit építészek. A kézi munkával felhúzott páratlan épületnek azonban nagy előnye, hogy teljesen újrahasznosítható.

A brit építészek egy portugál parafa-előállítótól vásárolták a parafadugó készítéséből származó mellékterméket, amelyből előre gyártott parafatömböket gyártottak. A házhoz fagerendát használtak, alapjai elkészítéséhez acélt.
„A paratölgyerdő illata árad benne, ez egy nagyon jellegzetes illat” – mondta a ház bemutatásakor Dido Milne, aki építésztársaival, Matthew Barnett Howlanddal és Oliver Wiltonnal megalkotta az épületet. „Falai igazán melegek, ha megérintjük, az épület akusztikája nagyon lány, hiszen teljesen növényi alapú anyagból készült” – mondta az építész.

Korábban is építettek már kicsiny parafa házakat. De ehhez az épülethez a parafa granulátumokat összesajtolták és hevítették, hogy parafatömböket hozzanak létre. Háromdimenziós maróeszközzel vágták ki a tömböket oly módon, hogy azok egymásba illeszkedhessenek, így szükségtelenné vált cement vagy ragasztó használata. Mivel az alapanyag nagyon könnyű, a falakat és a tetőt kézzel húzták fel. A parafa hőjellemzői miatt a házban meleg van.

Az épületet könnyen szét lehet szedni és az 1268 parafatömböt lehet újrahasznosítani vagy komposztálni – közölték az építészek.

(MTI)

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top