Otthon

Hét évig pereskedett, hogy kiderüljön, mitől repedt meg a háza

A szakértők szerint nem a közeli tó kotrása okozta a ház süllyedését.

Hét éven át tartó per ért véget a Győr-Moson-Sopron megyei Szanyban. Minden azzal kezdődött, hogy az egyik helyi vállalkozó tereprendezésbe kezdett a Sárzó-tónál. Szabadidőparkot tervezett a területen, elszállíttatta a rengeteg szemetet, és megkezdték a meder kotrását.

Az egyik szomszéd viszont azt állította, hogy a munkák miatt a háza falai megrepedtek. Az ügy megjárta a helyi önkormányzatot, majd a megyei kormányhivatalt, végül a bíróságon kötöttek ki a felek – írja a Kisalföld.

Három szakértői vélemény készült, ebből kettő a vállalkozónak adott igazat. Az utolsó véleményt a budapesti műszaki egyetem szakemberei jegyzik, szerintük a mélyítése miatt a talajvíz a tóban gyűlt össze, de ez nem tud a 30-35 méterre lévő épületben süllyedéses károkat okozni.

A szakértői állásfoglalás szerint az épületen a repedéseket a nem megfelelő alapozás, a zsugorodó és duzzadó agyagtalaj, illetve az okozza, hogy a tetőn nincs ereszcsatorna, így a csapadék koncentráltan szivárog be az alaphoz.

(Kiemelt kép: Facebook/Szany Képekben)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top