Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Otthon

Már repülő csótánnyal is találkozhatsz Budapesten

Az állat nem veszélyes, de ijesztő látvány.

Úgy néz ki, mint a közönséges konyhai csótány, de repülni is tud: ő a lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus), amely már Budapesten is feltűnt. A rovarok eleinte csak a kertvárosi részekkel rendelkező kerületeken ijesztgettek, ám újabban egyre több helyen fordulnak elő. Sok a panasz a főváros agglomerációjában is, sokan hívják miattuk a rovarirtó szakembereket.

Fotó: iStock

Először csak néhány kerületből kaptunk riasztást, főleg a II. kerületből, illetve Óbudáról és Kelenföldről, miszerint egy ismeretlen rovar lepte el a kerteket, ám az utóbbi időkben már Budaörsről és Budakesziről is hívnak minket – idézi a lap Szántó Györgyöt, az Artpooldesign Kft. kártevőirtó szakemberét. – Főleg az elhanyagoltabb kertekre jellemző a lapp erdei csótány. Egy kis gereblyézéssel és a lehulló gallyak összeszedésével is csökkenthetjük számukat, ám célszerű szakembert is hívni, aki lekezeli a házak külső falát, hogy a rovarok ne jussanak be.

A repülő csótány ijesztő, de szelíd, és még életmódjában is jelentősen eltér a konyhai csótánytól. A rovarok főként az erdőkben élnek, a fás területekhez közeli lakott területre is bemehetnek, növényi táplálékot fogyasztanak. Sas József rovarszakértő szerint egy szúnyoghálóval távol lehet tartani őket a lakásból.

A szakértők azonban azt tanácsolják, kerüljük az esti lámpafényes szellőztetést, ha nem akarjuk, hogy a vendégünk legyen.

(via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top