Otthon

Kiderült, melyik budapesti kerületekben élhetsz a legtovább

Egy budai oldalon élő nő akár öt évvel is hosszabb életre számíthat, mint egy soroksári.

Országos viszonylatban a fővárosban élnek legtovább az emberek, ám jelentős eltérések vannak a budapesti kerületek között a várható élettartamot illetően – írja a 24.hu. A portál elkérte az elmúlt tíz év vonatkozó adatait a Központi Statisztikai Hivataltól, ebből kiderült, Budán és az V. kerületben tovább élnek az emberek, mint a többi pesti kerületben, a nők és a férfiak várható élettartama kerületenként hasonló különbségeket mutat.

A nőknél Józsefvárosban, Kőbányán és Soroksáron a legalacsonyabb, míg a II., az V. és a XII. kerületben a legmagasabb a születéskor várható élettartam, a két szélső érték között öt év különbség van.

Budapest belváros

(iStock)

A férfiaknál Józsefvárosban, Csepelen, Kőbányán és Pesterzsébeten a legalacsonyabb a születéskor várható élettartam, a Belvárosban, a II. és a XII. kerületben pedig a legmagasabb. Egy józsefvárosi férfi átlagosan kilenc évvel korábban hal meg, mint egy II. kerületi.

A különbségeket alapvetően a vagyoni, jövedelmi eltérések is magyarázzák, a megkérdezett szakértők szerint számít az emberek egészségügyhöz való viszonya, az életmód, a táplálkozás, illetve az is, hogy milyen gyakran és milyen könnyen jutnak hozzá bizonyos vizsgálatokhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top