Otthon

Nem építkezhet a pár a saját telkén, mert az önkormányzat megtiltotta

A polgármester nem adott megnyugtató választ.

Csikesz János és Balázs Krisztina hiába költöttek 12 millió forintot egy ingatlanra Pécelen, az önkormányzat által április végén elrendelt változtatási tilalom miatt egyetlen kapavágást sem tudnak rajta tenni, adta hírül a Magyar Hang. Közben azonban az önkormányzat jelenleg is árverésen kínál ingatlanokat ugyanilyen adottságokkal új lakóparknak. 

Képünk illusztráció / Forrás: iStock

A házaspár 2016-ban a főváros mellett szeretett bele egy magánszemély eladásra kínált telkébe Pécel városszéli, legnyugatibb utcáján. Krisztina és János egy akkor külterületi szántó besorolású, de az önkormányzat által beépíthetőnek minősített ingatlant vásárolt. 2016-ban azért mertek belevágni a hosszadalmas átminősítési eljárásba, mert az önkormányzat írásban tájékoztatta őket a beépíthetőségről és a feltételekről. A telek előtt ugyan nem futott víz- és csatornahálózat, ám a vízművek megnyugtató válasszal szolgált: a közművesítés tervben van, és „2017 őszén valamikor a víz- és szennyvízhálózat ki lesz építve”.

Ennek tudatában és az átminősítéshez szükséges hosszú, bürokratikus eljárásra berendezkedve írták alá az adásvételi szerződést. A kész tervekkel már nyáron hozzá akartak látni az építkezéshez, de egyrészt a beígért víz- és csatornarendszer máig sem épült meg, másrészt Pécel több részén hirtelen változtatási tilalmat rendeltek el. A rendelet értelmében három évig új épületet létesíteni, meglévőt átalakítani, bővíteni és bontani is tilos.

A lap szerint a pár szeretett volna magyarázatot a változtatási tilalomra Szöllősi Ferenc (független) polgármestertől, de egyetlen levelükre sem kaptak választ, sőt a polgármester a személyes találkozót is lemondta az utolsó pillanatban. Elkeseredésükben törvényességi panasszal éltek a kormányhivatalnál, amely ugyan felhívta Szöllősi és a testület figyelmét a tájékoztatási kötelezettségükre, de válasz nélkül maradt az a megkeresésük is, amiben a tilalom feloldását kérték az 1800 négyzetméteres telekről.

Szöllősi Ferenc polgármester a Magyar Hang megkeresésére azt írta, a képviselő-testület kifejezte szándékát, hogy a hiányzó infrastruktúra megépítéséig nem támogatja a további belterületbe vonásokat. Ezzel az a gond, a pár nem az ingatlan belterületté nyilvánítását kérte, hanem azt a beépíthetőséget, amiről 2016-ban tájékoztatták őket. 

A lap furcsállja, hogy az önkormányzat most is árverésen keres gazdát négy külön-külön ezer négyzetméteres teleknek. „Ezek bár feleakkorák, mint a házaspár házhelye, azokon akár két lakás építése is engedélyezett. Az egyenként 16 millió forintért hirdetett telkeken sincs víz-, csatorna-, villany és gázcsatlakozási lehetőség. Ám az önkormányzat a telek áráért vállalja a közművesítést” – írják.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top