Otthon

Aranysakálok jelentek meg Budán

Egyre több állatfaj egyedei bukkannak föl a Buda környéki erdőkben, és bizony a budai kerületekbe is bekukkantanak.

Azon már me sem lepődünk, ha arról jön hír, hogy vaddisznók garázdálkodnak a budai kertekben. A rókák ugyancsak hétköznapi látványnak számítanak már a hegyvidéki kerületekben, de időről időre akadnak azért meglepetések is errefelé.

Mészáros Diána agrármérnök a Borsnak azt mondta, az elmúlt években megszaporodtak a meglepő kihívások, egyre gyakrabban érkeznek bejelentések kertbe tévedt őzekről, muflonokról, de megesett már, hogy kertben garázdálkodó aranysakál miatt kérték a közterületesek segítségét.

A II., III. és XII. kerület adottságai kedveznek a környéken élő vadak megtelepedésének, és a lakott területre bemerészkedő fajok száma bizony dinamikusan megemelkedett az elmúlt években. Az erdővel határos, bekerítetlen telkeken álló gyümölcsfák ugyanis igazi terített asztalai a vadállatoknak – magyarázta a III. kerületi önkormányzat Közterületi és Környezetvédelmi Osztályának vezető tanácsosa. Hozzátette: együttműködnek az Állategészségügyi Szolgálattal és a Természetvédelmi Őrszolgálattal is, ha bejelentés érkezik városba tévedt vadakról, akkor azok sorsáról közösen döntenek.

Aranysakál is bekukkantott már budai kertekbe. (Fotó: MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top