Otthon

Mit érdemes az ágy alatt tárolni? Elmondjuk!

Csábító, hogy az ágy alatt van némi plusz hely, de azért jól gondold át, mit tárolsz ott.

Az ágy alá remekül el lehet rejteni a ritkábban használt holmikat: mehet szépen, tárolókban alá a ruháktól kezdve az ágyneműig minden. Az én ágyam alatt például fonalhegyek vannak – bár viszonylag gyakran használom a fonalaimat horgoláshoz, mégsem kell, hogy mindig szem előtt legyenek, és gerjesszék a kuplerájt.

Abban tehát megegyezhetünk, hogy az ágy alatti teret ki kell használni, mert praktikus, és különben is fájna a lelkünknek, ha nem szuszakolnánk tele minden szabad teret cuccokkal a lakásban. De azért nem mindegy, mit tárolsz itt helytakarékossági szempontok miatt.

Ágy alá, vagy ne az ágy alá? 

Tárolódobozok kerék nélkül

Kötelező az ágy alá a kerekes doboz, különben egyrészt nehéz lesz kihúzni, másrészt pedig összekarcolja a parkettát. Ha már kerekek nélküli tárolóid vannak, akkor azért ne cseréld le mindet, mert az nem két fillér – inkább vegyél rájuk külön kerekeket, a legtöbb barkácsáruházban kaphatók.

Ruhák fedél nélküli tárolóban

Mindig lezárt dobozban kell tárolni az épp nem használt ruhákat, akár az ágy alá, akár a szekrény tetejére teszed őket. Az a legjobb, ha egy hosszabb, laposabb műanyagdobozt rendszeresítesz, amit az oldalán és a tetején is ki lehet nyitni, így a portól és poloskáktól is megvédheted őket.

Nagy ruhadarabok

A tollkabátok és az óriás pulcsik túl sok helyet foglalnak, egymagukban megtöltenek egy dobozt, kár lenne erre pazarolni az ágy alatti értékes helyet. Inkább vákuumos tárolózsákot használj erre a célra; és nyugodtan lehet olyan helyen tartani őket, ami nincs feltétlenül kéznél.

tárolás ágy alatt

Fotó: iStock

Üres bőröndök

Bőröndöt csak akkor tegyél az ágy alá, ha ki is használod benne a teret, azaz telepakolod, és tárolóként alkalmazod. Ha üresen rakod el, az szinte az ágy alatti hely megszentségtelenítésének számít.

Gyakran használt holmik

Logikátlan lenne azokat a cuccokat betuszkolni az ágy alá, amiket naponta elő kell venni. Cipőket, szezonális ruhákat semmi értelme oda rakni, ahol nehezebb hozzájuk férni.

Díszhalom

Az ágy alatti tér kifejezetten jó az olyan holmiknak, mint például a karácsonyi dekoráció vagy azok az eszközök, amiket évente kétszer kell csak elővenni. Csupán arra kell vigyázni, hogy ne váljon fekete lyuk belőle, ahova csak pakolod a feleslegessé vált cuccokat, hogy a végén aztán egy szeméttelep felett aludj.

Régi emlékek

Hogy a praktikus tanácsokon túl egy feng shui tippet is idekeverjünk: ha aggódsz a negatív energiák miatt a hálószobában, akkor inkább ne tárold a nosztalgikus emlékeket az ágy alatt. Régi ruhák, fotók, mütyürök, amiket még az első szerelmedtől kaptál, szuvenírek… ezek mind kerüljenek a nappaliba, mert állítólag megzavarhatják a pihentető alvást a hálószobában.

Plusz ágynemű

Ez főleg akkor hasznos, ha kisgyerek is van a háznál, akinél még előfordulnak éjszakai balesetek. Ha az ágyad alatt tartasz mindig egy plusz ágyneműt, akkor nem kell hajnalban keresgélni a szekrényben, egy mozdulattal át tudod húzni az ágyat, ha szükség van rá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top