Otthon

8 dolog, amit azonnal meg kell csinálnod, mert jön a fagy

Érkeznek a hajnali fagyok, a muskátlikat, leandereket bevitted már? Ezen kívül is van itt még párt tennivaló a kertben.

Bár az utóbbi időben az időjárás egészen meg van zavarodva, úgy tűnik, most mégis menetrendszerűen megérkezik a tél, ahogy december elsejét üt az óra, hétvégétől ugyanis megállíthatatlanul jönnek az éjszakai mínuszok.

Ezekre mostanában nem lesz szükség, vigyük be őket a kamrába (Fotó: iStock)

Ez viszont azt jelenti, hogy most már nem halogathatjuk tovább az utolsó kerti teendőket, mert ha beköszönt a fagy, késő lesz elvégezni őket. Már mondjuk is, hogy mi az a nyolc feladat, amihez még a zimankó előtt hozzá kell látnunk.

1. Most már aztán vigyük be az utolsó muskátlit is

A mediterrán vagy még melegebb éghajlatról származó növények nem bírják a magyar telet. Éppen ezért az oly népszerű bougainvilleákat, leandereket, citrusféléket és az elmaradhatatlan muskátlit is fagymentes helyre kell telepíteni télre, ha esetleg eddig még nem tettük volna meg.

Érdemes hagyni, hogy egy kis csípősebb idő érje őket a teleltetés előtt, mert az élősködők ezen a hőmérsékleten elpusztulnak, viszont nem szabad megvárni a fagyokat, mert azt már megsínylik ezek a növények. Tegyük tehát a mediterrán növényeket fagymentes, de hűvös helyre – ilyen például a lépcsőház vagy a télikert, ahol azért éri őket némi fény –, ritkítsuk a locsolást, és hagyjuk el a tápoldatozást tavaszig.

A kerti muskátli, melynek felfelé álló virágai vannak, kevésbé kényes a hidegre, a csüngő virágzatú futómuskátli azonban érzékenyebb. Előbbit szedjük ki a földből, egy ládába szorosan helyezzük egymás mellé a töveket, takarjuk le a gyökereket földdel, és teleltessük őket hűvös helyen, ahol csupán némi fényt kapnak. A futómuskátli ezzel szemben fűtött helyet, sok fényt és folyamatos locsolást igényel, különben nem éri meg a tavaszt.

2. Polcoljuk fel és takargassuk be a dézsásakat

A kertben, cserépben vagy dézsában tartott növények között is vannak olyanok, amelyek ugyan fagyállóak, de csak bizonyos hőmérsékletig, ezért szükségük van téli fagyvédelemre. Ilyenek egyes örökzöldek, mint például a magyal, a puszpáng, és persze a mediterrán pálmák is. A dézsát ajánlott egy deszkára vagy hungarocellre helyezni, hogy megóvjuk a talaj menti fagyoktól, majd be kell burkolni, hogy a növény gyökerét kicsit melegen tartsuk.

Az érzékenyebb növényeket nem árt betakarni, mielőtt jön a fagy (Fotó: iStock)

Erre jó módszer, ha a cserepet, dézsát egy nagyobba helyezzük, és a kettő közé avart, szalmát dugunk. Vagy be is takarhatjuk a kaspót, ehhez már számtalan speciális, téli növénytakarót árulnak a szaküzletekben.

3. Csomagoljuk be a fázós növényeket

Sok esetben nem elég csak a gyökeret védeni, hanem az egész növényt be kell takarni. Ehhez a legjobb, ha polipropilén takarót vásárolunk, ami átengedi a fényt és a levegőt. A pálmákhoz pedig már kaphatóak téli melegházak, így jó eséllyel vészelik át a magyar telet.

4. Tartsuk melegen a fiatal gyümölcsfákat

Az ősz végi hónapok ideálisak a gyümölcsfaültetésre, azonban a csemetéket egy-kétéves korukig védeni kell a hidegtől. Legérzékenyebb részük a gyökérnyak, ezért fontos, hogy felkupacoljuk őket – ez annyit jelent, hogy a facsemete törzse köré földhalmot építünk. Emellett a fagyérzékeny fajtáknak, mint a kajszibarack, a törzsét is vékonyan be szokták meszelni, ez megakadályozza, hogy a törzs szövetei felmelegedjenek a téli napsütésben, majd az ezt követő lehűlés okozta összehúzódás fagykárokat okozzon bennük.

5. Takarítsuk be az utolsó terméseket is

Az ősszel termő növények termésének betakarítását sem halogathatjuk már tovább, mert bár némelyiküknek jót tesz, ha megcsípi a dér, a komoly fagyok már minden gyümölcsnek és zöldségnek ártanak. Ezért most már szüreteljük be a leveleseket, a gyökérzöldségeket, a sütőtököt, a naspolyát, a birst és a csipkebogyót is. Száraz, hűvös helyen tárolva őket sokáig elállnak, és ellátnak minket vitaminnal egész télen.  

6. Pucoljuk ki a letermett ágyásokat

Még mielőtt betonkeményre fagy a talaj, érdemes előkészíteni a kertet a tavaszi munkálatokhoz. A letermett ágyásokat ilyenkor érdemes rendbe tenni, hogy amikor beköszönt a jó idő, könnyebb dolgunk legyen. Szedjük ki a földből a növényi maradványokat, mert azok fertőzöttek lehetnek, majd ássuk fel az ágyásokat. Az ásással segítjük a talaj megfelelő oxigénellátását, valamint megkönnyítjük a téli csapadék földbe jutását, ami jót tesz majd a tavaszi növényeknek.

7. Itt az utolsó pillanat az ültetésre, mielőtt beletörik az ásó a földbe

Most még utoljára, gyorsan elültethetünk pár növényt a fagyok előtt, amik szépen csendben fejlődnek majd a föld mélyén, hogy kora tavasszal zsenge hajtásokkal és élettel borítsák be a kertet. Aki tavaszi virágligetre vágyik, az még sebtében elültethet pár tulipán-, nárcisz- vagy jácinthagymát, akár rózsatövet is. A veteményesbe pedig még utoljára kerülhet áttelelő saláta, korai spenót, fokhagyma, sóska és téli borsó is. Ültetés után takarjuk be az ágyásokat avarral vagy komposzttal.

8. Ne tartsunk a kertben jégkígyót

Bután hangzik, mégis sokan elfelejtik kiengedni a slagból a vizet, és eltenni télire, mielőtt belefagy egy több méter hosszú jégcsap. Idén ezt se mulasszuk el megtenni, és persze a kerti kút főcsapját is zárjuk el, mielőtt szétfagy, mert nem két fillér lesz megcsináltatni. A vízóraaknába is kukkantsunk be, és ha áll benne a víz, meregessük ki. Akár ezt is betakarhatjuk szalmával, avarral vagy egy régi, rossz pokróccal, úgysem látszik az aknában. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top