Otthon

Hamarabb véget érhetnek a korlátozások Olaszországban

Az olasz miniszterelnök szerint álhír, hogy július 31-ig meghosszabbítanák a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorú óvintézkedéseket.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedd esti sajtótájékoztatóján álhíreknek nevezte az új koronavírus-fertőzés (Covid-19) miatti mozgáskorlátozás július 31-ig tartó meghosszabbításáról elterjedt információkat, hangsúlyozva, hogy a lakosság egészségvédelmi óvintézkedéseiről nem a társadalom, nem a tartományok döntenek, hanem a kormány.

Giuseppe Conte a kormányülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a július végi dátum a január 28-án hat hónapra bevezetett vészhelyzet határideje. Cáfolta a korábbi sajtóhíreket, miszerint eddig akarják meghosszabbítani a mozgáskorlátozást is előíró óvintézkedéseket. A miniszterelnök kijelentette, elméleti határidőről van szó: „bízom benne, hogy előbb megváltozik ez a helyzet” – mondta.

A kormányülésen elfogadott újabb rendeletcsomagban viszont az olasz hírügynökségek szerint az szerepel, hogy a jelenleg is érvényes óvintézkedéseket egymás követő, legfeljebb 30 napos időszakokra többször is meghosszabbíthatják, egészen július 31-ig. A kormánynak  legközelebb április 3-ig kell bejelentenie, meddig hosszabbítja meg a március 11-én bevezetett országos óvintézkedéseket, többek között az oktatási intézmények, valamint a kereskedelmi, vendéglátási és termelési tevékenység leállításának folytatását vagy feloldását és a szigorú mozgáskorlátozást.  

olaszország koronavírus

(Fotó: Simone Padovani/Awakening/Getty Images)

A miniszterelnök kijelentette: az óvintézkedéseknek és ezek szigorításának a kormány kezében kell maradnia, máskülönben „félreértés és zavar” támad az országban. A társadalmi felekkel való egyeztetést fontosnak nevezte, de hangsúlyozta, hogy  az egészségvédelmi döntések a kormányra várnak. Az újabb kormányrendelet éppen az eddig tartományi és országos szinten bevezetett óvintézkedéseket harmonizálja.  

Az utóbbi hetekben egymást követték a tartományok, városok elrendelte szigorítások. Giuseppe Conte azt mondta, kiindulási pontnak a kormány döntései számítanak, de a tartományok elnökei saját térségük helyzetétől függően tovább szigoríthatják ezeket. Többek között az eddigi 200 euróról 400-tól 3000 euróig (több mint egy millió forint) terjedőre emelték az indok nélkül utcán tartózkodókra kiszabható bírságot. Sajtóértesülések szerint az indok nélkül közlekedő járműveket lefoglalhatják. A nem szabályosan nyitva tartó vagy az óvintézkedéseket megszegő üzleteket harminc napra bezárhatják.

Giuseppe Conte a nem létfontosságú termelés leállításával kapcsolatban azt mondta, garantálja az olaszoknak az élelmiszer- és üzemanyag-ellátás folytonosságát. A még több gyár és vállalat leállítását sürgető szakszervezetek szerdára tervezett sztrájkjával kapcsolatban kijelentette, Olaszország nem engedheti meg magának a munkabeszüntetést. „Nyitott vagyok a társadalmi felekkel való konfrontációra, de a döntéseket a kormány hozza meg” – hangoztatta a miniszterelnök.

Hangsúlyozta, büszke az olaszoknak a vészhelyzetben tanúsított magatartására: „Ha mindenki tiszteletben tartja a szabályokat, az nemcsak személyes és szerettei egészségének védelmét biztosítja, hanem lehetővé teszi, hogy minél előbb kijussunk a járványból.”

Giuseppe Conte úgy vélte, e rendkívül nehéz próba után, az olaszok „jobbak lesznek”. „Biztosan lehetett volna jobban cselekedni, de ilyen helyzetekben nincsen egyetlen jó megoldás, a járvány teremtette helyzet alakulásához igazodtunk.”

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top