Otthon

Ismerd meg az orosz nagyit, aki úgy burkolja a házat vodkásüveggel, mint senki

Egy kis orosz faluban él Nina Krinitsina, Moszkvától 850 kilométerre, ahol elképesztő mozaikokkal borította be a házat üres üvegek segítségével. Az alapanyaggal biztosan nem lehetett gondja.

Makarye a neve az Oroszország keleti részén található kis falunak, ahol történetünk hőse, az orosz nyugdíjas, Nina Krinitsina él és alkot a ház körül. Vagyis épp a ház falán. Az orosz nagymama több mint 7 éve foglalja le magát azzal, hogy szép, színes mozaikokat készít a ház falára. Mindezt teszi üves üvegek és flakonok kupakjainak felhasználásával, érezve a modern, újrahasznosításra buzdító idők szavát.

A számok is igazi orosz számok, ahol nem csak a verszta és a mínusz sok, hanem a bábuska által felhasznált üvegek mennyisége is:

  • Közel 30 különböző kupakokból készült mozaik dísziti már az orosz típusú mézeskalács házikó oldalát.
  • Ehhez Nina az évek során közel 1000 darab kupakot használt fel – ezeket egyébként nem ő termelte ki szorgalmas fogyasztással, hanem az unokaöccse gyűjtötte össze neki.
  • A mozaikok mintáit eredetileg az internetről tölti le, majd ezek alapján készíti el a vázlatot, melyre végül felkerülnek az üvegek kupakjai.
  • A munkafolyamatot némileg lassítja, hogy a mozaikokhoz különböző színű üvegekre van szüksége, hogy azok szépek és mutatósak legyenek, ahhoz viszont szégyenlős, hogy maga látogasson el a helyi italboltba.

Nina az alkotást hátráltató nehézségek sorában megemlítette, hogy hiába él sok alkoholista a környéken, az a baj velük, hogy ugyanazt a típusú vodkás- és borosüveget használják folyamatosan. Így nem bánná, ha végre némi változatosságot vinnének a helyi erők az italozásba.
Ennek ellenére a mozaikok, ha lassan is, de elkészülnek, a legjobban sikerültek a híres szovjet mesék és az orosz klasszikus mesehősök portréi.

(via)

Még több orosz különlegesség: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top