Otthon

Ha már úgyis otthon vagy, építs kutyaházat házilag!

Udvaron tartod a kutyádat, ezért szeretnél neki egy olyan helyet, ahol nem ázik el és nem fázik meg? Az üzletekben kapható kutyaházak gyakran horribilis áron kaphatóak. Ha van némi kézügyességed, és szeretsz barkácsolni, akkor csinálj neki magad olyan helyet, amit imádni fog.

Egy szabadban tartott kutya számára elengedhetetlen, hogy rendelkezzen egy olyan hellyel, ahová elbújhat a zord időjárás elől. Jobb esetben van egy zug a lépcső alatt vagy a garázs mellett, ami óllá alakítható, de ha nincs ilyen, akkor bizony szükség lesz egy házikóra. Mivel a koronavírus-járvány megfékezése érdekében valószínűleg te is otthon tartózkodsz, így akár terápiaként is hathat, hogy hosszú órákra lefoglalod magad a kutyaház készítésével. Egyáltalán nem nehéz feladat, csak néhány apróságra kell odafigyelned.

Ezekre lesz szükséged

A kutyaház építéséhez elengedhetetlen a faanyag. Ez lehet barkácsáruházban vásárolt léc, vagy a kamrában felhalmozott raklapok darabjai, a lényeg, hogy épek és vághatóak legyenek. Ami még nem árt, ha van nálad:

  • mérőszalag
  • vízmérték
  • kalapács és szegek
  • csavarok és akkus csavarozó
  • lakk és festék, ha szeretnél színt is adni a kutyaháznak
  • szigetelőanyag – erre később kitérünk, hogy pontosan mi
  • zsindely és zsindelyragasztó
  • fűrész, vágóeszköz

A fa vágásához, szabásához egy körfűrész lenne a legjobb, de sima fűrésszel és némi kézügyességgel is megoldható a feladat. Arra figyelj, hogy a kutyaház megfelelő méretű legyen, a kis kedvenced ne nyomorogjon majd benne.  

Ha épp hiányoznak egyes alapanyagok a kamrádból, nem baj, ma már ki sem kell mozdulnod ahhoz, hogy beszerezd őket. Több barkácsáruház nyújt házhoz szállítást. 

Hagyd szellőzni a kutyaház alapját!

Az első és legfontosabb szabály, hogy a kutyaház alja ne legyen a földön. A legjobb, ha egy masszív raklapot használsz alapként, aminek az oldalaira léceket csavarozol. Fontos, hogy ne szigeteld be semmivel az alapzatot. Ha nem raklappal dolgozol, akkor is úgy tervezd meg a ház alját, hogy legyen szellőzése. 

Fontos, hogy a kutyaház alja ne érje a földet (Fotó: Getty Images)

Fontos, hogy a kutyaház alja ne érje a földet (Fotó: Getty Images)

Ha megvan az alapzat, jöhet a szerkezet. Ebben az esetben két lehetőséged van. Az egyik, hogy elkészíted a vázat, majd bedeszkázod a lécekkel a ház oldalait, az ajtóról természetesen nem elfeledkezve. A másik, hogy dupla faanyaggal dolgozol, hogy a szigetelést majd közé tudd helyezni. Ebben az esetben nem lesz elég a raklap, egy masszívabb vázra lesz szükséged, amihez kívülről és belülről is hozzá tudod csavarozni a léceket. A fa felületét ne felejtsd el átcsiszolni, hogy szálkamentes legyen.

A tető kialakításánál is dolgozhatsz a lécekkel, vagy a barkácsáruházban vásárolhatsz OSB-lapot. A szigeteléséhez használj zsindelyt, amit vágj méretre, és zsindelyragasztóval ragassz a tetőre. Sajnos ez nem tart ki évekig, így érdemes belőle picit többet venni, hogy az időjárás által meggyötört darabokat később le tudd cserélni.

Fontos a jó szigetelés

Mielőtt a tetőt rögzítenéd a házon, gondoskodj a megfelelő szigetelésről. Nyáron a kedvenced úgysem tartózkodik majd sokat a házában, télire viszont fontos, hogy a ház megkapja a megfelelő védelmet a hideg ellen. Mit használj? Több lehetőséged is van. A legtöbben hungarocell darabokkal szigetelik be az ólat, ez azonban abban az esetben nem ajánlott, ha csak egy egyrétegű falat készítettél, mivel a kutya szétrághatja, a két fal közé azonban nyugodtan behelyezheted. A két réteg közé fújhatsz még PUR-habot, vagy használhatsz jól szigetelő üveggyapotot is. Egyrétegű falnál az egyetlen megoldás, hogy télen több szalmát teszel a kutya alá, hogy ne fázzon, vagy megpróbálsz kívülről szigetelőanyagot vonni a házra, kockáztatva, hogy lehet lerágja róla.

Miután kész a szigetelés, jöhet a tető, és egy lakozás, festés.

Rongy vagy szalma?

Állandó vita tárgya, hogy a kutyaólba rongyokat vagy szalmát tegyünk. Mindkettő megoldás jó, csak nem mindegy, melyik évszakban alkalmazzuk. Nyáron használhatunk rongyot, amit néha kimosunk, télen viszont az állatorvosok is a szalmát ajánlják, mivel a rongy az első havazáskor elázik, és nem tud kiszáradni. Fontos, hogy tényleg szalma legyen, és ne széna, mert az hamar penészesedik. A szalmát sem árt cserélni havonta, különösen akkor, ha a kutya előszeretettel hordja ki a házából.

Végezetül a kutyák számára az egyik legfontosabb, hogy a házukat olyan helyre tegyük, ahol biztonságban vannak, nem zuhanhat rájuk semmi. Ha megvagyunk ezzel is, akkor néhány jutalomfalatot se felejtünk el elhelyezni neki házavató ajándékként. 

Még több kutyás cikk az nlc.hu-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top