Otthon

Drasztikus módszerrel hárítja el a nőstény szitakötő a hím közeledését

A fejfájásnál jóval hathatósabb csellel kerülik a nem kívánt együttléteket a nőstény szitakötők.

Sokkal tutibb cselt eszeltek ki a szitakötő lányok, mint a fejfájás:  egész egyszerűen halottnak tettetik magukat, ha nem akarnak párosodni.

Drasztikus módszerrel hárítja el a nőstény szitakötő a hím közeledését Fotó: Krzysztof Niewolny on Unsplash

Drasztikus módszerrel hárítja el a nőstény szitakötő a hím közeledését Fotó: Krzysztof Niewolny on Unsplash

Erre Rassim Khelifa, a Zürichi Egyetem kutatója mutatott rá – írta meg a 24.hu. A kutató az Alpokban tanulmányozta a mocsári szitakötőket, és rövidesen arra lett figyelmes, hogy az épp repkedő nőstények a hímek közeledtére zuhanórepülésbe kezdtek, majd a becsapódást követően egészen addig mozdulatlanok maradtak, míg a hímek el nem mentek. 

A különös viselkedés mögött egészen biztos, hogy túlélési ösztönöket lehet felfedezni, a mocsári szitakötők ugyanis sokkal nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a többi fajtársuk, mellettük ugyanis nincsenek ott a hímek, amikor a petéiket őrzik. Így a már megtermékenyített petékre rámozdulhat a többi hím is, ami viszont könnyen károsíthatja azokat, ezzel a fajfenntartást is hátráltatva – foglalja össze a kutató magyarázatát a lap.

Khelifa szerint 27 nőstény szitakötőből 21 példánynak sikerült is átvernie a hímeket, ugyanakkor a halottnak tettetés közel sem veszélytelen, mivel a rovarok igen nagy sebességgel képesek a földbe csapódni. Megállapította azt is, hogy a nőstények csak akkor tettetik magukat halottnak, mikor már túl intenzív a hímek zaklatása.

További „bogaras” híreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top