Otthon

Véres padló, repkedő képeslapok – 6 kísértetjárta palota, ahol ma is sok időt tölt a brit királyi család

Kopogtatnak, sétálgatnak a folyosón, reptetik a könyveket... Beszámolók szerint a brit királyi család kedvelt palotáiban is élnek szellemek. Némelyikük elég híres.

A brit királyi család ma már sokkal szelídebb, mint pár száz évvel ezelőtt volt. A jelenlegi uralkodó II. Erzsébet, nem fejezteti le a számára ellenszenved, vagy megunt rokonokat, ellenben VIII. Henrikkel. Ám nemcsak könyvek és filmek emlékeztetnek minket erre az időszakra, hanem azok az épületek is, amelyek évszázadok óta otthonául szolgálnak az uralkodónak és családjának. Paloták és kastélyok, amelyek a történelem során megannyi drámának voltak a tanúi, és egyes históriák szerint szellemek őrzik ezek időszakok emlékét.

Buckingham-palota

Sokan idősebbnek gondolnánk, de 76 év építés után csak 1837-ben adták át az uralkodó londoni lakhelyét. Ez a mindenkori uralkodó hivatalos munkahelye is, s évente több ezer látogató előtt nyitja meg kapuit, különböző fogadások alkalmával. Hogy ők ismerik e a Buckingham-palota hátsó teraszáról szóló rémtörténetet, azt nem tudni. Úgy tartják, hogy itt kísért egy szerzetes szelleme. A palota helyén ugyanis egykor egy kolostor állt, s amelynek részei voltak az úgy nevezett büntetőkamrák is. Itt veszítette életét a szerzetes is. Ám nem ő az egyetlen kísértet a királynő otthonában. A személyzet tagjai közül többen látni vélték már John Gwynne őrnagy szellemét is, aki VII. Eduárd (II. Erzsébet dédapja – a szerk.) magántitkára volt. Élete tragikus módon ért véget. Mikor felesége elhagyta, és hivatalosan is elvált tőle, az őrnagyot kivetette magából az általa annyira kedvelt felsőosztály. Csalódottságát és a mellőzöttséget képtelen volt elviselni, így első emeleti irodájában főbe lőtte magát.

John Gwynne őrnagy, Henry Tanworth Wells festményén

John Gwynne őrnagy, Henry Tanworth Wells festményén

Windsor kastély

A brit királyi család második legfontosabb rezidenciája, amelyet még a XI. században kezdtek építeni. A koronavírus-járvány alatt is itt tartózkodik II. Erzsébet, valamint Fülöp herceg.  A Windsor-kastély talán a legismertebb szellem járta rezidencia. Eddigi feljegyzésekben 25 kísértetről számoltak be. Többen látni vélték I. Erzsébet szellemét is, köztük a királynő húga, Margit hercegnő. Úgy tartják a legtöbbször a könyvtárban időzik , ott hallani lépéseit a padlón, majd kirajzolódik jellegzetes alakja is. III. György szellemét is látták már a kastély egyik ablakában állni. Ez sem lehet véletlen, mivel az idős korára elmebeteggé vált királyt ide zárta be régensként uralkodó fia. De látták már a kastélyhoz tartozó kápolnában VIII. Henrik szellemét is, a parkban pedig III. Richárd egyik vadásza tűnik fel olykor.

Fotó: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

Fotó: Steve Parsons/PA Images via Getty Images

Balmoral kastély

Balmoral a királynő kedvenc otthona, melynek az egyik leghíresebb szelleme John Brown. Nem volt ő más, mint Viktória királynő egyik komornyikja volt. Hogy férje halála után a depresszióba süllyedt királynő életébe John hozta el a derűt, az nem volt kérdés. Azt azonban mindig tagadták az utódok, hogy a szolga és az uralkodó között szerelem szövődött volna. Akárhogyan is, a férfi szellemét gyakran vélik felfedni a kastély folyosóin. A helyiek szerint II. Erzsébet egyszer maga számolt be arról a személyzetnek, hogy érzi Brown jelenlétét a szobájában.

A Balmoral kastély vendégei egy partyn, 1880 körül (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

A Balmoral kastély vendégei egy partyn, 1880 körül (Fotó: Hulton Archive/Getty Images)

Holyroodhouse-palota

Szinte semmit nem tudunk erről a csodás építményről, amely a  brit uralkodók hivatalos skóciai rezidenciája. Kezdetben kolostorként működött, majd megannyi átalakítás után, 1369 óta királyi otthon lett. A palota étkezőjében gyilkolták meg 1566-ban Stuart Mária titkárát, David Rizziót, akiről azt feltételezték, hogy az uralkodó szeretője. A gyilkosságot a királynőnek is végig kellett néznie, aki ekkor hét hónapos terhes volt. A személyzet szerint függetlenül attól, hogy hányszor kezdik el újra és újra felsikálni a padlót, a gyilkosságból származó vérfoltok, mindig megjelennek. Ám nem Rizzio jár vissza kísérteni a palota falain belül, hanem Lord Darnley, Mária férje, aki a titkár megölését kitervelte. Neki sem jutott jobb vég, őt felesége tetette el az útból, a szobájában végezték ki. De látni vélték már itt a boszorkánysággal megvádolt, Agnes Simpson szellemét is. Őt 1592-ben halálra kínoztak a palota falain belül. Meztelen alakja most is gyakran feltűnik a folyosókon sétálva.

David Rizzio meggyilkolása J.Opie festményén, 1754. (Fotó: Culture Club/Getty Images)

David Rizzio meggyilkolása J.Opie festményén, 1754. (Fotó: Culture Club/Getty Images)

Sandringham

Az 1870-ben épített vidéki kastély Norfolkban található, minden karácsonyt itt tölt az uralkodó és családja.  Ám olykor néhány hívatlan vendég is akad az ünnepi lakomán. Károly herceg szerint 1980-ban egyszer hirtelen lehűlt a levegő a szalonban, szinte fagyossá vált, majd a semmiből egy robbanásszerű hangot hallott. A személyzet arról számolt be, hogy az órák néha teljesen megbolondulnak, és mutatók összevissza mozognak, a könyvek leesnek a polcokról,  ahogyan a karácsonyi képeslapok is. Kísérteties lépteket is hallani vélnek, ahogyan elfojtott sírást is. Itt hunyt el egyébként II. Erzsébet imádott apja, valamint nagyapja is.

A Királyi Család a Sandringham házban: Eduárd wessexi gróf, Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, Anna hercegnő, Károly herceg és András yorki herceg (Fotó: Hulton Archive/Central Press/Getty Images)

A királyi család a Sandringham házban: Eduárd wessexi gróf, Fülöp herceg, II. Erzsébet királynő, Anna hercegnő, Károly herceg és András yorki herceg (Fotó: Hulton Archive/Central Press/Getty Images)

A Sandringham-kastély kertjében kutyatemető van, minden kis elhunyt kedvencnek sírkövet állíttatott.

Kensington-palota

A királyi család sok-sok tagjának ez a londoni rezidenciája, köztük Vilmosnak és családjának. A legendák szerint a Kensington-palotában több szellem is kísért. A 8-as és 9-es apartmanházban többször látni vélték Diana szellemét, míg mások arról számoltak be, hogy Margit hercegnő korábbi otthonában egy kék ruhás szellemmel találkoztak. Ám abban a szárnyban, ahol Vilmosék laknak, nem ők „mászkálnak”. Beszámolók szerint Viktória királynő nagynénje, a 11 évesen megvakult Zsófia hercegnő hunyt el itt szörnyű kínok közt 1848-ban, s ma is kísérti a helyet.  1970-ben, a palota egyik szolgálója arról számolt be, hogy egy női szellemet látott sétálni a folyosón, Viktória korabeli ruhában.

A Kensington palota (Fotó: getty images)

A Kensington palota (Fotó: getty images)

Kísértetek, szellem, lidércek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top