Otthon

Ezeket a színpompás tulipánokat senki sem láthatta idén közelről

A koronavírus-járvány miatt idén nem nyitott ki a Keukenhof sem Hollandiában. A kert csodás tulipánjai azonban így is virágba borultak, nézzétek!

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem a tulipán a legkedvesebb virágom. Szeretem, mert az igazi tavasz hírnöke minden évben, és annyi színben és formában elérhető ma már, hogy az elképesztő. Itt van például ez a káprázatos példány, ami úgy néz ki, akár egy tölcsér fagylalt. Ki hinné, hogy ez is tulipán:

Csodás fajtákat lehet látni “békeidőben” például a vácrátóti arborétumban is, de sajnos idén ez is kimaradt, hiszen nem nyitott ki a kert. Ugyanígy elmaradt Európa egyik legszebb tavaszünnepe is: a Keukenhof botanikus kert tulipánfesztiválja. A Keukenhof füvészkert idén eredetileg március 21-től május 10-éig tartott volna nyitva. Nálam a bakancslista előkelő helyén szerepel, hogy egyszer eljussak ide, reméljük, jövőre újra lesz esélyem rá.

De persze attól, hogy a látogatók előtt zárva maradt, az élet nem állt meg a Keukenhofban. A nyitás eredetileg tervezett hetén kitettek egy videót a kert kincseiről. Ez az:

Keukenhofról egyébként azt érdemes tudni, hogy a világ legnagyobb virágoskertje, mely Amszterdamtól nagyjából 40 kilométerre, délnyugatra található. A kert a 15. században jött létre, az itteni kastély grófjai zöldségeket és fűszernövényeket termesztettek a területén. Jelenlegi formájában 1949 óta létezik. Ekkor hívta életra Lisse város polgármestere, hogy a holland virágtermelők itt bemutathassák áruikat.

A park területe 32 hektár, és minden évben 7 millió virághagymát ültetnek el itt, nem csoda hát, hogy tavasszal az ország legnagyobb turista attrakciójának számít. Tulipánok, jácintok, nárciszok milliói borítják be ilyenkor a területet. Olyan az egész, mint egy nagyon szép álom.

Tulipánok, amerre a szem ellát.
Megnézem
Összes kép (5)

Pár nappal ezelőtt a Keukenhof főkertésze, Stefan kalauzolta el virtuálisan az érdeklődőket arra a helyre, amit a kertben a legjobban szeret. Ez pedig a Kék folyó, ami egy hosszan kanyargó mező, telis-tele györgyikékkel. Szám szerint 85 ezerrel. Ennyit ültetnek itt minden évben a kertészek, hogy aztán szemkápráztató kék folyamként üdvözölhessék ezek a szép virágok a tavaszt.

Szóval, aki kedveli a virágokat, annak egyszer érdemes megnéznie ezt a csodálatos kertet, ami felülnézetből is ámulatba ejti a természetbarátokat:

Tudj meg többet a tulipánokról:

Tulipánok, amerre a szem ellát.

Még csónakázó tó is van a Keukenhofban. (Fotó: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top