Otthon

Fővárosi kirakatok a 70-80-as években, amik előtt sorban álltunk

Amit régen kitettek a kirakatba, azt el is adták, sajnos néha olyanokat is kitettek, ami viszont nem is volt eladó. Egy jól sikerült kirakat hetekig foglalkoztatta a budapestieket, képesek voltak miatta hétvégén villamosra szállni, csak hogy láthassák.

Már szinte hihetetlen, de az internet előtti időkben is vásároltunk magunknak ruhákat, sőt követtük a divatot, és sokszor tudtuk, főleg a kirakatokat nézegetve, hogy mit hol érdemes megvásárolni. A divatot egymást figyelve (utánozva) követtük, de az újságok is rendszeresen közöltek divat tippeket, sőt az Ez a divat! magazin 1949-től egészen 1993-ig próbálta divattanácsokkal ellátni a szocializmusban élőket.

A Luxus áruházban külföldről beszerzett, jó minőségű ruhákat árultak (Fotó: Fortepan)

A Luxus áruházban külföldről beszerzett, jó minőségű ruhákat árultak (Fotó: Fortepan)

Aki pedig nem járatta ezeket a lapokat, kénytelen volt a kirakatokból tájékozódni arról, hogy mit is ajánlanak megvételre a konfekcióüzletek. A kirakatnézegetés annyira népszerű hétvégi elfoglaltság volt, sokszor rövid ideig sorban is kellett állni, hogy láthassuk az árukat. 

Bár a választék és az árubőség nem volt tökéletes, a korabeli kirakatrendezők pár termékkel is képesek voltak mai szemmel is ízlésesnek mondható kirakatokat berendezni. Az minden esetre leszögezhető, hogy ebben az időben annyira extra kirakatok még nem voltak, mint manapság, elég volt csupán a portékát ízlésesen bemutatni.

Vajon mi lehet a függöny mögött? Kirakat a Váci utcában (Fotó: Fortepan)

Vajon mi lehet a függöny mögött? Kirakat a Váci utcában (Fotó: Fortepan)

A hetvenes években született budapestiek egészen biztosan emlékeznek a valamikori Verseny áruház karácsonyi kirakatára, ahol “Mackó Miki Beat Band” produkcióját csodálhattuk egészen addig, amíg a szüleink meg nem unták, és el nem rángattak a hidegből. Mackó Miki és az összes barátja hangszeren játszott, miközben egy forgószínpadon álltak, körülöttük pedig kis vonat zakatolt.

A Corvin áruház kirakatát minden szezonban napokig rendezték, és az akkori szokás szerint teljesen elfüggönyözték a kíváncsiskodók elől. Amikor pedig a lepel szó szerint lehullt, napokig kikerülhetetlen tömeg állt a járdán, hogy mindent alaposan szemügyre vegyen.

Megnézem
Összes kép (9)

Még egy kis retro:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top