Otthon

Tündéri kúszósül született a Miskolci Állatkertben

Ahogy immár hetedik éve mindig, idén is született kószósül a Miskolci Állatkertben.

Ahogy az elmúlt hét esztendőben minden évben, úgy idén sem maradtak kölyök nélkül az észak-amerikai kúszósülök a Miskolci Állatkertben. A család legifjabb tagja egy hónappal ezelőtt jött a világra, mára pedig már egyre ügyesebben kapaszkodik fel a fákra.

Észak-amerikai kúszósülöket 2013. óta mutatnak be a Miskolci Állatkertben. Az első kölyök már abban az évben megszületett. Az egyenesen Észak-Amerikából érkezett szülőpárnak azóta minden évben világra jött egy-egy kölyke, akik később más európai állatkertekben találtak új otthonra. A kúszósülök szaporodása nem csak Magyarországon egyedülálló, de európai szinten is ritkaságnak számít, hiszen a nyilvántartások alapján az idei évben az egész kontinensen mindössze öt további állatkertben nevelkednek kúszósül bébik.

A legifjabb kúszósül

A legifjabb kúszósül (Fotó: Miskolci Állatkert)

Az Észak-Amerika nagy részén előforduló kúszósül, más néven urzon (Erethizon dorsatum) kölykei mintegy hét hónapos vemhességet követően jönnek a világra. Habár már az újszülötteknél is megfigyelhető a felnőtt állatokra jellemző tüskék megléte, de természetesen ilyenkor ezek még puhák. Néhány napos korukban azonban már elég keményekké válnak ahhoz, hogy hatékony védelmet tudjon nyújtani az óvatlan ragadozók ellen.Habár a kölyök egyhónapos korára már elkezdte kóstolgatni a felnőttek növényi táplálékát is, azért közel féléves koráig még anyatejet is fogyaszt. A természetben fák kérgével, leveleivel, hajtásaival táplálkoznak, az állatkertben ezt elsősorban rostban gazdag zöldséggel és magvakkal lehet helyettesíteni.

Cuki állatbébikből sosem elég!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top