Otthon

Hipnotikus erejű felvétel: a Nap elmúlt évtizede 61 percben

Elképesztő timelapse-videót tett közzé a NASA a Nap elmúlt egy évtizedérő. Az egyórás videó megtekintése hipnotikus élmény.

A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) már több mint tíz éve figyeli a Naprendszerünk központi csillagát, és mostanáig 425 millió nagy felbontású képet készített, ami csaknem 20 millió gigabyte-nyi adattal jár együtt. Az így összegyűjtött információk számtalan felfedezéshez segítették hozzá a kutatókat a Nap működésére, valamint annak Naprendszerre gyakorolt hatását illetően – írta az MTI.

Az SDO 0,75 másodpercenként készít egy képet a Napról. A tíz évet tömörítő 61 perces videóhoz csak egy bizonyos hullámhosszon készült felvételeket használtak fel, miközben 10 különböző hullámhosszon filmezik a Napot. A videóban megtekinthető a 11 évig tartó napciklus és annak napjelenségei, sőt a bolygóáthaladások és kitörések is. Az aláfestő zenét Lars Leonhard német zenész írta, a címe Solar Observer. Az SDO elől néhány pillanat azért takarásban maradt, például amikor a Föld vagy a Hold kitakarta a műholdat. A megfigyelés várható 2030-ig folytatódik.

Gyönyörködnél még a Napban?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top