Otthon

Szigorúbb szabályok jöhetnek az Airbnb-ben, korlátoznák a rövid távú lakáskiadást a fővárosban

A rövid távú lakáskiadás már erősen korlátozza a szállodák forgalmát, ezért a kormány a fővárossal egyetértésben erősen korlátozná a lehetőségeket. Ennek köszönhetően átalakulhat a fővárosi ingatlanpiac.

A főváros az elszabaduló albérletárakat szeretné visszafogni, míg a kormány a szállodaipart segítené a rövid távú lakáskiadás korlátozásával, szóval a célok nem ugyanazok, de úgy fest, végre itt van egy téma, amiben mindkét fél egyetért – írja a 24.hu.

Az Airbnb korlátozása persze nem példátlan, számos nyugati nagyváros tett már ilyen lépéseket San Francisco-tól kezdve Párizson át egészen Londonig. A kormány az átalakítási javaslat kidolgozását a Magyar Turisztikai Ügynökségre bízta, akik főképp a szállodaipart szeretnék megsegíteni, amire most szükség is van. Míg vidéken a belföldi turizmus élénkülésének hála megindult a forgalom, Budapesten továbbra is tragikus a helyzet, és ez a külföldi turisták visszatértéig várhatóan így is marad. A szállodaszövetség elnöke, Flesch Csaba szerint nincs szó a rövid távú lakáskiadás betiltásáról, egyszerűen csak erősebben szabályoznák a területet, ami valószínűleg azt jelenti, hogy megszabják majd, hogy egy évben maximum hány napra lehet rövid távon kiadni egy lakást.

„Budapesten 20 ezer szállodai ágy van, és most már körülbelül 10-12 ezer kiadó apartman. Mivel az utóbbiak gyakran nem egyszobásak, kijelenthető, hogy ma már jóformán ugyanannyi vendéget tudnak fogadni a magánszállások, mint a budapesti szállodák. Miközben a szabályozás sok esetben különbözik”

Egy álomszerű Airbnb kecó. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

Egy álomszerű Airbnb kecó. Képünk illusztráció (fotó: Pixabay)

A fővárosi Airbnb-s lakások száma öt év alatt duplázódott meg, jelenleg közel tízezer kiadó lakást találunk csak a fővárosban. Megfigyelhető, hogy a külső kerületek felé haladva meredeken csökken a rövid távra kiadó lakások száma. A városvezetés szerint az Airbnb azért jelent problémát, mert általa csökken a hosszú távra bérelhető lakások választéka, ami emelkedő árakat és lakhatási válságot tud okozni Budapesten. A főváros nemcsak a kiadható napok számát, hanem az egy tulajdonban lévő kiadható lakások számát is szabályozná.

Ribarics Ádám, a Budapest Residence vezetője szerint a terv visszaüthet, mert sok fiatal kifejezetten az Airbnb feeling miatt látogat Budapestre, és ezek a turisták eleve nem szeretnének szállodákban megszállni, így a szabályozás a turisták csökkenő számában üthet vissza.

Az Airbnb-kben sem mindig kolbászból van a kerítés:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top