Otthon

Ezrével költöznek el Budapestről

Nagy a mozgás Zuglóban, Újlipótvárosban és Újbudán. Egy nagyvárosnyi ember menekült az agglomerációba.

Felmérte a budapesti lakáspiac tavalyi eseményeit az ingatlan.com. Kiderült: 

  • Tavaly hatezren költöztek el Budapestről;
  • Hatvanezren költöztek egyik kerületből a másikba;
  • 46 ezren költöztek a kerületükön belül;
  • 40 ezren költöztek az agglomerációba;
  • A XI., XIII. és XIV. kerületből költöztek el a legtöbben, és ezekbe is költöztek a legtöbben;
  • A XVII. kerület lélekszáma 1045-tel nőtt;
  • A legolcsóbb budapesti négyzetméterár 476 ezer forint, a legdrágább majdnem 1,2 millió;

Az ingatlan.com legfrissebb – a KSH hivatalos fővároson belüli költözések adatait feldolgozó – elemzése több mint 39 ezer eladó ingatlan adatai alapján a szeptember eleji kínálati árakat is bemutatja. „A több éve tartó, a múlt év második felében nagyon lelassuló fővárosi lakásdrágulásra úgy reagált a piac, hogy a belső kerületekhez képest alacsonyabb négyzetméterárakat kínáló külső kerületek felé fordultak – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: – Ezek az adatok még nem tartalmazzák a koronavírus-járvány hatásait, ami már tavasszal is jelentősen átalakította a kereslet összetételét. A következő hetekben kiderül, hogy a járványhelyzet őszi változása miként befolyásolja az emberek lakhatással kapcsolatos döntéseit.”

Budapest a Citadelláról. Fotó: Neményi Márton

Budapest a Citadelláról (Fotó: Neményi Márton)

Az ingatlan.com elemzése ismerteti a mostani, szeptember elején érvényes kínálati árakat is. Budapesten a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol 476 ezer forintot kérnek a tulajdonosok egy-egy négyzetméterért. Az V. kerület a legdrágább, a maga közel 1,2 milliós átlagával. A tavalyi költözések szempontjából kiemelkedően szereplő kerületek közül a XI.-ben 808 ezer forintért, a XIII.-ban 813 ezer forintért, Zuglóban – azaz a XIV. kerületben – pedig kevesebb mint 700 ezer forintért kínálják a lakások négyzetméterét. A külső kerületek közül a XVII.-ben az átlagár jóval alacsonyabb, 532 ezer forintot tesz ki.

További cikkek a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top