Otthon

Kiderült, meddig kell dolgozniuk a magyaroknak egy saját lakásért

Jó hír, hogy Európában nem nekünk kell a legtöbbet dolgoznunk egy új lakásért.

23 európai ország közül Luxemburgban volt tavaly a legdrágább a lakásvásárlás, míg a második helyezett Ausztria, a harmadik pedig Norvégia lett – idézi a Deloitte Property Index adatait a Pénzcentrum. A lap kitér Magyarországra is, ahol a lakások átlagos négyzetméterára 2019-ben 1475 euró volt, ami 11,5 százalékkal drágább, mint 2018-ban volt.

Kohári Gábor, a Deloitte Magyarország ingatlantanácsadási szakértője a lapnak elmondta, idén több országban lényegesen romlottak a lakáspiaci kilátások. „A lakáspiaci kilátások leginkább azokban az országokban romlottak, amelyeket legjobban sújtott a világjárvány” – tette hozzá, majd példaként említette Horvátországot és az Egyesült Királyságot.

A Deloitte a fentiek mellett megvizsgálta azt is, hogy a 23 európai országban hány évet kell dolgozni egy átlagos 70 négyzetméteres lakás megvásárlásához. Úgy találták hogy a saját lakás Csehországban a legkevésbé megfizethető, ott 11,4 évig kell dolgozni érte, de ebből a szempontból nincs különösebben jó helyzetben a magyar lakosság sem. Nekünk 7,6 évig kell a teljes éves bruttó átlagkeresetet félretenni ahhoz, hogy saját lakást vásárolhassunk.

Olvass még többet a lakásvásárlásról az nlc-n: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top