nlc.hu
Otthon

Szobanövények konyhába, fürdőszobába

5 szobanövény, ami a konyhában vagy a fürdőszobában is jól érzi magát

A szobanövények nemcsak a nappalit vagy a hálószobát, de akár a konyhát vagy a fürdőszobát is díszíthetik. Ezekbe a helyiségekbe azonban olyan fajtákat kell választanod, melyek bírják a párát és a hőingadozást. Íme az 5 legideálisabb!

Alokázia

Az alokázia nem csupán elviseli, de kifejezetten igényli a párás levegőt, amire pedig ezenfelül még nagy szüksége van, az a közvetett fény, így egy világos fürdőszobánál el sem lehetne képzelni számára ideálisabb helyet a lakásban. A zuhanyzáskor keletkező párából persze önmagában ez a szobanövény sem él meg, locsolni is rendszeresen kell, felforralt és visszahűtött csapvízzel vagy esővízzel.  60-90 centiméter magasra nő meg, látványos levélzetével dzsungelhangulatot csempész az otthonodba. 

Alokázia

Alokázia (Fotó: Getty Images)

Tillandsia

A tillandsia angol neve air plant, vagyis levegőnövény, ám  a levegőn kívül azért nedvességre is szüksége van az életben maradáshoz, amit a párából, illetve időnkénti áztatásból nyerhet. A broméliafélék családjába tartozó növénykülönlegesség földet ugyanakkor nem igényel, így a lehető legváltozatosabb módokon tarthatod, akár üvegben, faágra vagy valamilyen tárgyra rögzítve, esetleg fellógatva. Arra ugyanakkor figyelj, hogy fény is érje, a legtutibb, ha valahol az ablak közelében, de nem tűző napon helyezed el.

Tillandsia

Tillandsia (Fotó: Getty Images)

Madárfészekpáfrány

A madárfészekpáfrány kedvence a meleg, nedves környezet. Ráadásul a gyengébb fényviszonyokat is elviseli, így ha a konyhád vagy a fürdőszobád kevésbé világos, akkor ez a növény lehet a megfelelő választás. Azzal ugyanakkor számolj, hogy ideális körülmények között akár 1 méter hosszúságot is elérhetnek a levelei, ezzel együtt pedig értelemszerűen megnő a helyigénye is. A talaját állandóan nedvesen kell tartani, víz azonban ne üljön meg sem a tövénél, sem pedig a levelein!

Madárfészekpáfrány

Madárfészekpáfrány (Fotó: Getty Images)

Flamingóvirág

Az igen látványos virágzattal és formás levelekkel rendelkező flamingóvirág elegáns dísze lehet a konyhának vagy a fürdőszobának. A közvetlen napfényt nem, de a világosságot szereti, és kimondottan jól érzi magát melegben, párában. Fontos, hogy a talaja is mindig legyen nedves, pangó víz azonban ne maradjon alatta. Ahhoz, hogy újra és újra kivirágozzon, a tápoldatozást is igényli, tavasztól őszig, kéthetente, lehetőleg virágzó növényeknek való tápoldattal.

Flamingóvirág

Flamingóvirág (Fotó: Getty Images)

Sárkányfa

A sárkányfa félárnyékos vagy fényszegény helységekben is simán megél, azonban a párát és a meleget nagyon is igényli. Jó vízelvezető, állandóan nedves talajban érzi magát a legjobban, levéldísznövény-tápoldatot tavasztól őszig, heti rendszerességgel kell kapnia. Ha minden körülmény ideális, szépen fejlődik és akár másfél-2 méter magasra is megnőhet.

Sárkányfa

Sárkányfa (Fotó: Getty Images)

Kertészkedj!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top