Otthon

Ez a fa lett idén az Év Fája Magyarországon

Kész csoda, hogy a júdásfa túlélte itthon, ugyanis a mediterrán klímát szereti.

Az Ökotárs Alapítvány honlapját szemlézte az MTI, innen derült ki, hogy 2020-ban 5091 szavazattal a mélykúti júdásfa lett az Év fája. Az online szavazáson a Hős fa címet a balatonszemesi Bagolyvári Promenád fasora, az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a debreceni Déri téri kocsányos tölgy kapta.

Az Ökotárs azt írja, hogy az Év fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretnék felhívni a figyelmet.

Az Év fája címmel kitüntetett mélykúti júdásfát – valószínűleg – a vajdasági Szabadkáról érkezett, Mélykúton szolgálatot teljesítő Ferences-rendi szerzetesek hozták magukkal, és ültették el a településen a Grassalkovich család által építtetett templom északi oldalán az 1760-70-es években.

Az Ökotárs szerint kisebb csoda, hogy ez a mediterrán növény a templom északi, időjárásnak, hidegnek jobban kitett oldalán egyáltalán megmaradt, és mind a mai napig megvan.

🎉🎉🎉🎉2020 Év Fája: a Júdásfa a mélykúti templomdombon!🎉🎉🎉🎉 Gratulálunk, a mélykútiaknak, kedvenc fájuk 5091 szavazattal...

Közzétette: Év Fája – 2020. október 15., csütörtök

A júdásfa a közel ötezer lelkes kisváros, Mélykút mértani középpontján helyezkedik el.

Az Ökotárs versenyén idén 38 jelölt indult, a szakmai zsűri választotta ki a 10 döntőst. 20 464 szavazat érkezett. Érdemes végigböngészni az Év Fája Facebook oldalát, tele van szép képekkel a fákról. 

Irány az erdő:

A mélykúti júdásfa / Fotó: Ökotárs Facebook

A mélykúti júdásfa / Fotó: Ökotárs Facebook

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top