Otthon

Folyamatosan bővül az állami lakásprogram

Az újabb támogatás nagy lehetőségeket rejt magában.

A legújabb kormányzati terv szerint a tetőtér-beépítéssel készült új lakások kapnának állami támogatást. A gyermekes családok a CSOK teljes összegét erre a célra fordíthatják, ami lakásonként maximum 10 millió forintot jelent.

Újabb változás a lakáspiacon

Fotó: Unsplash

A KSH adatai szerint a 2005 és 2015 között a lakás- és családiház-átalakítások elenyésző, kevesebb mint 1 százalékát adták a tetőtér-beépítések, és jellemzően családi házaknál fordultak elő. A most bejelentett intézkedések középpontjában is a családi házak többgenerációs bővítése áll.

„A tetőtéri lakások piacán vannak lehetőségek, ugyanis a legfelkapottabb településeken az utóbbi években jelentősen csökkent a társasház-építésre, lakás- és családiház-építésre alkalmas telkek száma. Az eladásra kínált telkek átlagos négyzetméterára az elmúlt 5 évben a fővárosban több mint duplájára emelkedett, és a megyeszékhelyeken is 40 százalékos drágulás történt. A kihasználatlan, illetve felújításra szoruló tetőterekben még van lehetőség újabb lakások kialakítására, az új programmal ez a szegmens kaphat lendületet” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti tetőtéri lakások medián négyzetméterára október végén

  • 771 ezer forint volt a kínálati piacon.
  • A megyei jogú városokban 427 ezer forintért kínálták ezeket négyzetméterenként a tulajdonosok,
  • a kisebb vidéki városokban pedig 465 ezer forintért.

További cikkek a témában

(Nyitó kép: unsplash/illusztráció)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top