Otthon

Járványhelyzetben rakta utcára a közalkalmazott férfit és beteg édesanyját a csepeli önkormányzat

Két hét sincs hátra a kilakoltatási moratórium kezdetéig, de Csepel önkormányzata két lakosának nem kegyelmezett, pedig ők szerettek volna tovább törleszteni, és csak a telet akarták volna kihúzni a lakásban.

A szomorú kilakoltatásról a Város Mindenkié csoport aktivistái számoltak be. Felhívták a figyelmet, hogy míg a tavaszi járvány idején rendelet védte a kilakoltatás előtt állókat, most egy jóval súlyosabb járványhelyzetben döntött úgy a csepeli önkormányzat, hogy hajléktalanná tesz egy családot.

Kilakoltatás Csepelen (fotó: Vörös Anna)

Kilakoltatás Csepelen (fotó: Vörös Anna)

Elemér 2004 óta lakott ápolásra szoruló édesanyjával önkormányzati tulajdonú csepeli bérlakásukban. 2014-től kezdődően önhibájukon kívül nagyobb összegű lakbértartozásuk keletkezett. Az önkormányzat a bérleti szerződésüket felmondta, a család azóta jogcím nélkül élt a lakásban. Tavaly nyáron már kerültek kilakoltatás közeli helyzetbe, akkor azonban sikerült a hajléktalanná válásukat megakadályozni, a hátralék rendezésére részletfizetési megállapodást kötöttek a vagyonkezelővel.  Igaz, a tárgyhavi lakbér mellett nem mindig tudták a megállapodásban meghatározott részletet teljesíteni, de annak kétharmadát még azt követően is törlesztették, hogy Elemér 20 éves folyamatos munkaviszonya a járványhelyzet alatt megszűnt. Aktív munkakeresésének köszönhetően hamar sikerült munkát találnia, már újra közalkalmazottként dolgozik. A családnak az elmúlt egy év alatt hátraléka nem keletkezett, a felhalmozott adósság majdnem felét már kifizették. A kilakoltatáshoz most az vezetett, hogy a folyamatos törlesztés ellenére a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt a részletfizetési megállapodást 2020. október 2-án felmondta, és két héttel később már meg is kapták a végrehajtói felszólítást a lakás kiürítéséről. Korábban Elemér jelezte a vagyongazdálkodás felé (írásbeli kérelmet nyújtott be), hogy nem tudja teljesíteni a részletfizetésben megállapított összeget, az túl magas a család bevételéhez képest. Kérte a vagyongazdálkodás segítségét abban, hogy még a szerződés lejárta előtt lehetőség legyen a kialakult helyzet megoldására. Mivel az önkormányzat többszöri kérésre is elutasította a kilakoltatás felfüggesztést, A Város Mindenkié csoport aktivistái kedd reggel élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást – sajnos sikertelenül.

Csepel Önkormányzata a Város Mindenkié tapasztalatai szerint élen jár a hajléktalan-ellenességben, ehhez képest most maguk növelték a kerületi hajléktalanok számát. Ráadásul a család nem a tartozása elengedését, hanem azt kérte, hogy tovább törleszthessék az adósságukat, és cserébe maradhassanak az otthonukban legalább a téli kilakoltatási moratórium végéig. Az aktivisták szerint a téli kilakoltatási moratórium előtt 12 nappal, egy világjárvány kellős közepén hajléktalanná tenni egy idős beteg hölgyet és fiát, embertelen és igen kegyetlen megoldás. Az ENSZ lakásügyi különmegbízottja és a hajléktalansággal foglalkozó szervezetek európai ernyőszervezete egyaránt magától értetődőnek tekinti, hogy a kilakoltatások a jelenlegi helyzetben alapvető járványügyi és népegészségügyi érdekeket sértenek, és így a járványügyi védekezés elengedhetetlen eleme a kilakoltatások teljeskörű felfüggesztése.

Ha olvasnál még A város mindenkié csoport tevékenységéről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top