Otthon

A svédeknél már arra készülnek, hogy az irodaházakat lakásokká alakítsák

A koronavírus miatt egyre jobban terjed a home office, és bár a járvány után lesz némi visszarendeződés, várhatóan nem lesz annyi irodára szükség, mint régen. Erre reagáltak most a svédeknél.

Egyre több az üresen álló iroda Svédországban, és nem szeretnék, hogy ez hosszú távon is így maradjon. Mivel az irodapiac a home office elterjedése miatt várhatóan nem fog visszatérni arra a szintre, ahol a koronavírus-járvány kitörése előtt volt, a svédeknél változásokat sürgetnek. A kormány most utasította az építésügyi hatóságot, hogy kezdje el kidolgozni, hogyan lehetne sok irodát és üzlethelyiséget lakássá alakítani – írja a g7.

Egy üresen álló irodai tárgyaló (fotó: Pixabay)

Egy üresen álló irodai tárgyaló (Fotó: Pixabay)

A hivatalnak február végi határidőt adtak a javaslatcsomag elkészítésére. Elsősorban jogi változtatásokról lenne szó, vagyis az építésügyi törvényt szeretnék módosítani. A szándék az, hogy a nagy, belvárosi irodaházakból akár iskolai kollégiumot, vagy fiataloknak szánt, kisebb lakásokból álló ingatlanokat lehessen kialakítani. Az átalakítást most bürokratikus akadályok nehezítik, erre keresik a megoldást a svédek, akik elsősorban fenntarthatósági szempontból indultak el ebbe az irányba. A svéd ingatlanfejlesztők támogatják a javaslatot, ugyanakkor szerintük korai még temetni az ingatlanpiacot, nem számítanak arra, hogy hosszú távon az irodák iránti igény drasztikusan esne vissza.

Menő irodákat mutatunk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top