nlc.hu
Otthon

Magyarország poloskatérképe

Elkészült Magyarország poloskatérképe, kiderült, hol van a legtöbb büdösbogár

Leginkább a déli megyékben szaporodtak el nagyon az invazív poloskafajok Magyarország első poloskatérképe szerint. De szinte sehol nincs menekvés a kellemetlen bogarak elől.

Elkészült Magyarország poloskatérképe, megyékre lebontva látszik, hogy hol, milyen mértékben szaporodtak el a különböző invazív poloskafajok. Nincs már olyan térsége az országnak, ahol ne jelentek volna meg a büdösbogarak, amelyeket lakosságarányosan a legnagyobb számban a déli megyékben észlelnek. 

Két hét alatt 14 ezren töltötték ki a a kérdőívet a Bábolna Bio által működtetett Sokk a rovar Facebook-oldalon. Az ország mintegy 3200 települése közül csaknem 1600-ból jelentettek poloskaészlelést a kérdőívet kitöltők.

Baranyát ellepték a poloskák

A legtöbb észlelés Budapestről és a legnagyobb városokból érkezett, de a valós fertőzöttséget jobban mutatják a lakosságarányos számok. Ezek alapján az ország térképén az látszik, hogy a déli megyékben tapasztalták a legmagasabb mértékben az invazív címeres poloskák jelenlétét. Baranyában a legnagyobb fertőzöttség a lakosságarányos észlelések alapján, de nem marad el sokkal tőle Tolna és Békés megye sem.

Magyarország poloskatérképe

Elkészült Magyarország poloskatérképe

A legalacsonyabb számokat Vas, Győr-Moson-Sopron, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében mutatja a térkép.

Dél-Budán gyülekeznek a fővárosi poloskák

Budapest közepesen fertőzöttnek számít, de a kerületek között nagy a szórás, jelentősebb poloskafertőzöttséget ott tapasztaltak a kérdőívet kitöltők, ahol nagyobb a zöldfelületek aránya.

Magyarország poloskatérképe

Elkészült Magyarország poloskatérképe

A nagyvárosokban kevésbé jellemző

A települések közül a poloskaészlelések toplistáját Kunfehértó vezeti Harkány és Kiskunhalas előtt. A nagyvárosok közül egyedül Miskolcot találjuk az élmezőnyben a lakosságarányos észlelések alapján.

Magyarország poloskatérképe

Terjed az új poloskafaj is

A nálunk régebb óta megtelepedett ázsiai márványpoloskát és a zöld vándorpoloskát már szinte mindenhol észlelik az országban. Ám a kérdőívet kitöltők 26 százaléka a Magyarországra csak az utóbbi időben behurcolt nyugati levéllábú poloskával is találkozott már, ami azt mutatja, hogy ezek a fajok nagyon rövid idő alatt képesek elterjedni.

Magyarország poloskatérképe

A levéllábú poloska jelenléte területileg más képet mutat, mint a másik két invazív fajé. Tolna és Baranya mellett Bács-Kiskun és Veszprém megyében a legnagyobb mértékű a jelenléte, Békés megyében viszont alacsony.

A válaszadók 76 százaléka szerint az elmúlt években vált tömegessé az invazív címeres poloskák jelenléte a lakókörnyezetükben. A kérdőívet kitöltők 61 százaléka az elmúlt öt évben észlelte ezeket a poloskákat, 25 százalékuk pedig tavalytól. Az országos poloskatérkép részletes megyei és kerületi adatai, valamint a nagyobb lakosságarányos észlelésű települések adatai megtalálhatók a Megfoglak.hu/poloska-terkep oldalon.

A Bábolna Bio a poloskafelmérést időről időre szeretné megismételni, a Sokk a rovar Facebook-oldalon pedig egy új felmérés indul: ennek adataiból elkészítik az ország első rágcsálótérképét, hogy hol és mennyire terjedtek el a közegészségügyi veszélyt is jelentő patkányok és egerek.

Így vedd fel a harcot a poloskákkal:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top